Ny gratistjänst på nätet siar i framtiden – så utvecklas bostadspriserna nära dig

PÅ VÄG UPPÅT. I Helsingfors stiger bostadspriserna i Sörnäs, Västra Hertonäs, Södra Haga och Vallgård. Det påstår karttjänsten Kannattaako kauppa som bygger på öppen data från de senaste sex åren. Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Hur mycket är din bostad värd om två år, eller tre? En ny gratis karttjänst på nätet har skapat en kristallkula med hjälp av gammal statistik. ………

Urbaniseringen fortsätter och bostadspriserna stiger stadigt i centrum av landets största städer Helsingfors, Tammerfors, Uleåborg, Jyväskylä och Joensuu. Däremot sjunker priserna i kranskommuner och i de områden som redan nu är glest bebodda. Det menar den nya karttjänsten Kannattaakokauppa.fi, där man på en överskådlig karta kan följa med prisutvecklingen på bostäder i hela landet.

När man klickar på ett område öppnar sig en ruta där man kan se hur priserna utvecklats under de senaste åren och dessutom får man en liten inblick i framtiden. I Helsingfors är det i Sörnäs, Västra Hertonäs, Södra Haga, Östra Böle och Vallgård som priserna stiger mest.

Karttjänsten är utvecklad av teknologiföretaget Reaktor och bygger på öppen data från Statistikcentralen från åren 2010–2016. Genom att jämföra bostadsaktiepriser i olika postnummerområden under de senaste sex åren gör tjänsten en automatiskt kalkylering av prisutvecklingen.

Data-analysen är till särskilt stor hjälp för dem som bor i glest bebyggda områden, skriver Jaakko Särelä på Reaktor i ett pressmeddelande. På sådana områden görs det inte särkilt många bostadsaffärer årligen och därför är det vanligtvis svårt att uppskatta prisutvecklingen.

Han påminner också om att framtidsutsikterna enbart bygger på tidigare data.

– Först nästa år när vi kan analysera den verkliga prisutvecklingen får vi veta hur pålitliga tjänstens prognoser är, skriver han.

Tjänsten finns på adressen kannattakokauppa.fi. Den är gratis och fungerar på engelska och finska.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54