Ny granatbeskjutning från Gaza mot Israel

Rök efter en israelisk flygräd mot Gazaremsan. Bild: TT/AP Photo/Tsafrir Abayov

Väpnade palestinier i Gaza har för andra gången på tisdagen beskjutit israeliskt territorium, timmar efter en salva granateld som till stor del sköts ned av det israeliska robotförsvaret Iron Dome. Israel har svarat med flygräder mot extremistgruppen Islamiska jihads ställningar på Gazaremsan.

Iron Dome stoppade tidigare på tisdagen granateld som skjutits från den Hamaskontrollerade Gazaremsan, uppger israeliska militären (IDF). Sammanlagt 25 granater avfyrades mot flera olika mål på israelisk mark, enligt IDF som säger sig ha skjutit ned de flesta av dem.

En av granaterna ska ha exploderat i närheten av en förskola, där det dock inte fanns några barn. Ungefär samtidigt hördes sirener som varnade för en möjlig raketattack i södra Israel, nära gränsen mot Gaza. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har utlovat ett kraftfullt svar på granatbeskjutningen.

Samtidigt har palestinier sjösatt båtar från Gaza i protest mot Israels blockad, som i nuläget förbjuder boende på Gazaremsan att resa längre än nio nautiska mil (omkring 17 kilometer) från kusten. Israel bygger för tillfället en befäst pir i Medelhavet som ska hindra sjöburna intrång i landet från Gazaremsan.

Läget har varit spänt i området de senaste veckorna, då många palestinier har demonstrerat nära gränsstängslet mellan Gaza och Israel. Minst 116 palestinier har dödats och tusentals har skadats av israelisk beskjutning i samband med protesterna. Israel anklagar Hamas för att ha provocerat fram våldet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning