Ny generation tar över Skärgårdsteatern

NYA TAG. Ole Øwre, Saga Sarkola, Tom Rejström, Amanda Nyman och Samuel Karlsson repeterar Skärgårdsteaterns nya föreställning Vi är på läger. Bild: Ingemar Raukola

På fredag har Skärgårdsteaterns föreställning Vi är på läger premiär i Spjutsund i Sibbo. För årets produktion ansvarar ett gäng unga, nyutexaminerade scenkonstnärer.

Skärgårdsteaterns repertoar har under sina nästan femtio år präglats av klassiker av Moliére, Tjechov och Dario Fo.

Skådespelarna Tom Rejström och Samuel Karlsson ville börja den anrika sommarteaterns nya fas med att skriva en ny pjäs.

– Pjäsen följer inte ett linjärt berättande och leker med dramats regler, berättar Tom Rejström som också står för regin. Han tillägger att det däremot inte är fråga om något "svårt".

– Det är snarare en charmig föreställning som leker med den folkliga buskteatern.

Som titeln antyder utspelar sig komedin Vi är på läger på ett sommarläger. Skärgårdsteatern uppträder oftast i föreningshus och Rejström och Karlsson ville hedra de gamla byggnadernas historia och sociala betydelse för lokalsamhället. Tematiskt kretsar pjäsen kring det högst samtida fenomenet "bubblor".

– Lägret är ett slags undantagstillstånd där man är isolerad från samhället. Här finns ingen penningmakt, nya normer, regler och identiteter uppstår. Lägret blir en bild av vårt samhälle, säger Rejström.

Kulturpolitiskt uppdrag

Årets produktion markerar också ett permanent generationsskifte. Om två år firar Skärgårdsteatern visserligen sitt femtioårsjubileum med en produktion signerad eldsjälar som Dick Idman, Thomas Backlund och Seija Metsärinne. Men i övrigt är det nya krafter som tagit över skutan.

Tom Rejström och Samuel Karlsson har skapat en ny organisationsstuktur för Skärgårdsteatern och sammanställt en ny styrelse för föreningen som nu sköter verksamheten. Samarbetet med Teaterhögskolan kommer att fortsätta och nästa år åker tvåorna ut på turné med en föreställning som regisseras av Rasmus Slätis, känd bland annat från Berlinbaserade Nya Rampen.

– Skärgårdsteatern har ett viktigt uppdrag eftersom den är den enda svenskspråkiga professionella sommarteatern med en årligen återkommande verksamhet, konstaterar Tom Rejström.

– Många av orterna får inte ofta besök av professionella scenkonstutövare. Skärgårdsteatern har därmed ett kulturpolitiskt uppdrag att bedriva. När man kommer till små ställen som Kökar och Utö förstår man hur viktig Skärgårdsteatern är och därför vill vi att den lever vidare.

Förenas av humorn

Tom Rejström och Samuel Karlsson är klasskamrater från Teaterhögskolan och har hunnit samarbeta kring flera projekt. I Simply the Best, som fick premiär på Hangö Teaterträff för två år sedan, undersökte duon manlighet. I sina fiktiva dokumentärer, "mockumentärer", som de skapade för Svenska Yle i fjol drev de satiriskt med samtida fenomen som faktaresistens och mindfullness.

– Vi förenas av viljan att göra underhållande teater, men med underhållande teater avser vi inte konceptmusikaler. Vår humor är lättmottaglig men har ofta en nivå av något större. Vi gillar frågor om normer och identitet, att bryta konventioner och leka med text och teman, säger Tom Rejström.

– Vi tycker om att jobba icke-hierarkiskt, inte som på institutioner utan collageartat och kollektivt.

Skärgårdsteaterns nya föreställning Vi är på läger får premiär i morgon kl. 19 på Byarsborg i Spjutsund. Datum för turnén på skargardsteatern.fi

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning