Ny gärningsman utpekad för mordet på Palme

Det är inte första gången svensk polis trott sig hitta Olof Palmes mördare. Nu utlovas nya uppgifter inom en inte avlägsen framtid. Bild: TT/JONAS EKSTRÖMER

"Skandiamannen" utpekas nu som statsminister Olof Palmes mördare. Palmegruppen, som fortfarande utreder den 32 år gamla olösta mordgåtan lovar komma med lösningen på mordet "inom en inte alltför avlägsen framtid", hävdar Magasinet Filter.

Statsministermordet är igen på löpsedlarna sedan Magasinet Filter avslöjat Palmegruppens nymornade intresse för den så kallade Skandiamannen, som tog sitt liv redan 1999.

Skandiamannen blev känd för sin samtid som ett av de första vittnena på mordplatsen. Han intervjuades flitigt i medierna, som vittne, men var av allt att döma också misstänkt för delaktighet i mordet. Misstankar som dock lades åt sidan.

Polisen har nu fått fram nya uppgifter som ska binda honom vid mordet. Han var väl förtrogen med vapen, han hade tillgång till en liknande revolver som den som användes vid mordet och han umgicks i Palmefientliga kretsar.

Nuvarande Palmeutredaren Krister Petterson säger i Expressen att eventuella medhjälpare till den döde Skandiamannen kan åtalas om de ännu är i livet.

Enligt Filters reportage, som frilansjournalisten och författaren Thomas Petterson jobbat med i tolv år, hade Skandiamannen stämplat ut från sin arbetsplats i Skandiahuset två minuter innan Palme sköts ihjäl strax intill huset. Palme dödades klockan 23.21 den 28 februari 1986.

Olof Palme dödades klockan 23.21 den 28 februari 1986. Bild: HBL-Arkiv

Nya fakta

Utredningen mot Skandiamannen avskrevs, men Filter har hittat nya intressanta detaljer ur mannens liv. Bland annat visar handlingar på Krigsarkivet att han tävlat i pistolskytte, att han hade en vän med en stor vapensamling, bland annat Magnumrevolvrar. Vännen utmålas som en kopia av Jan Guillous romanfigur Hamilton. Bland annat skall han ha fått fallskärmsjägarutbildning i USA och ägt amerikanska "polisrevolvrar".

Magasinet Filter anser att mordet i praktiken är löst och baserar det på en rad nya fakta. Förutom Skandiamannens Palmehat och vapensamlarbekantingen pekar följande saker på att han är gärningsmannen:

1. Vittnes- och signalementsuppgifter, bland annat den på 80-talet populära "bögväskan", stämmer in på Skandiamannen.

2. Dagen efter mordet hör han sig för om sina egna passeruppgifter av den säkerhetsansvarige. Han uppger journalisternas frågor som motiv, men ingen har frågat honom.

3. Han anpassar sin historia i takt med att han får veta hur andra har betett sig på brottsplatsen.

4. Han börjar samla på sig uppgifter om mordet och infiltrerar utredningen vilket motsvarar FBI:s profilering av liknande mördare.

Palmes son, Mårten Palme, kommenterar de nya avslöjandena i Aftonbladet med att säga att "det låter mycket intressant".

Statsminister Stefan Löfven säger för sin del att mordet är ett öppet sår i det svenska samhället och att det är oerhört viktigt att det löses. Men han anser det för tidigt att säga om detta är ett spår eller inte.

Stor skepsis

Tidigare inspektören i Palmegruppen, Lennart Gustafsson avfärdar spekulationerna om Engström som mördaren som varande fullständigt absurda.

– Det finns ingenting som talar för det, säger han till Expressen och menar att det skulle finnas andra spår att gå efter och att han inte skulle lägga ner några som helst krafter på Skandiamannen.

Enligt Gustafsson överdrev Skandiamannen sin egen betydelse och det han hade sett vid mordplatsen.

Hustrun skall dock ha sagt att han var för feg för att skjuta Palme, att han inte ens skulle ha gjort en fluga förnär.

Kriminologen Leif GW Persson är övertygad om att Skandiamannen nu är polisens huvudspår, men han är skeptisk till att det är han som är mördaren.

– Jag tycker han verkar lite för virrig och konstig för att stämma. Hustrun skakar ju bara på huvudet och säger han var alldeles för vek för att göra något sådant, säger han i Aftonbladet.

Persson anser att läget förändras radikalt om polisen får tag på ett vapen som kan kopplas till Skandiamannen.

Att polisen tog upp fallet på nytt beror på att journalisten Thomas Petterson kunde peka på en rad misstag som polisen gjorde i av utredningen av Skandiamannens roll.

Palmegruppen har bland annat förhört en tidigare säkerhetsansvarig på Skandia, sökt information hos den militära underrättelsetjänsten Must och även förhört Skandiamannens dåvarande hustru.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning