Ny finländsk Michelinrestaurang – Grön i Helsingfors fick sin första stjärna

I årets Guide Michelin Main Cities of Europe finns en ny finländsk restaurang. Restaurang Grön i Helsingfors har kammat hem sin första stjärna. Grön är känd för sin grönsaksbaserade säsongsmat med närodlade råvaror.

Den lilla restauranglokalen Grön ligger på Albertsgatan i Helsingfors sedan 2015. Otaliga askar med torkade råvaror från närskogarna pryder väggarna. Köksmästarna och ägarna heter Toni Kostian och Lauri Kähkönen.

Grön utsågs i fjol till Årets Restaurang av Gastronomiska sällskapet i Finland och tog sig in på White Guide Nordics topplista. I januari i år valdes restaurangen till Finlands bästa av krögare, köksmästare, restaurangchefer och annat branschfolk. Omröstningen ordnades av Viisi Tähteä och Food Camp Finland.

Restaurangerna Ask, Demo, Olo och Ora (tidigare Chef & Sommelier) fick behålla sina stjärnor. Finlands alla Michelinrestauranger ligger i Helsingfors.

Utöver stjärnorna har man sedan 1995 delat ut utmärkelsen Bib Gourmand, som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris. Bib är smeknamnet för Michelingubben, eller Bibendum som han också kallas. Bland de finska pristagarna fanns nykomlingen Jord och Farang, Emo, Boulevard Social och Gaijin fick behålla sina utmärkelser.

Grön ligger på Albertsgatan i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Nordisk mat är högklassig

I Sverige belönades Sav i Malmö, Agrikultur i Stockholm och Aloe i utkanten av Stockholm varsin stjärna medan Daniel Berlin i Skåne fick två stjärnor. Sverige kammade även hem det trestjärniga priset, som gick till Frantzen i Stockholm. Tre michelinstjärnor betyder enligt guiden "exceptionellt bra kök, värt en egen resa".

Danmarks gastronomi är i världsklass – så även i år. Memu och Jordnaer fick varsin stjärna medan Kadeau Copenhagen uppgraderades till en tvåstjärnig restaurang efter fem år med en stjärna.

I Norge fick Oslorestaurangen Galt en stjärna.

Prestigefyllt pris

Den franska däcktillverkaren Michelin ger ut sin restaurangguide en gång om året, en av gastronomibranschens mest prestigefyllda utmärkelser.

Det högsta betyget är tre stjärnor, vilket betyder att en restaurang är "värd en resa i sig". Två stjärnor betyder att restaurangen är "värd en omväg" och en stjärna betyder att det är en "exceptionellt bra restaurang i sin kategori".

Det högsta betyget som en restaurang i Finland fått är två stjärnor. De tilldelades Chez Dominique, som stängde år 2013.

I Guide Michelin betygsätts maten med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck utvärderas separat med symbolen korslagda bestick.

Anonyma inspektörer besöker restauranger som ansöker om en stjärna. En restaurang som ansöker om en stjärna får fyra besök medan en restaurang som kandiderar för två stjärnor får tio besök.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03