Ny finländsk forskning: Coronaviruset kan sväva i luften i flera minuter

De finländska forskarna avbildade med hjälp av superdatorer en situation där en person hostar mellan hyllorna i en affär där en typisk luftkonditionering för affärer används. Arkivbild. Bild: Shutterstock/SPT

Med hjälp av superdatorer avbildade finländska forskare en situation där en person hostar mellan hyllorna i en affär. Nu understryker de vikten av att följa rekommendationerna om att hålla sig hemma.

De aerosolpartiklar som sprider coronaviruset kan sväva i luften i flera minuter efter att en sjuk person har hostat.

Det har en forskningsorganisation bestående av forskare från Helsingfors universitet, Aalto-universitetet, Meteorologiska institutet och Teknologiska forskningscentralen (VTT) kommit fram till i sin färska undersökning av hur aerosolpartiklar rör sig i luften.

Forskarna avbildade med hjälp av superdatorer en situation där en person hostar mellan hyllorna i en affär där en typisk luftkonditionering för affärer används.

Resultaten visar att det moln av aerosolpartiklar som kommer ut då en person hostar kan spridas även längre ifrån personen än hens direkta närhet. Molnet tunnas visserligen ut då partiklarna sprids, men processen tar flera minuter.

– Om en smittad person hostar, går därifrån och en annan person sedan anländer till platsen, kan de minimala partiklarna som innehåller coronaviruset hamna i den här andra personens luftvägar, säger Ville Vuorinen, biträdande professor vid Aalto-universitetet i ett pressmeddelande.

Forskarna understryker vikten av att följa rekommendationerna om att hålla sig hemma, hålla fysiskt distans till andra och undvika alla allmänna platser så gott det går.

– Konsortiets preliminära uppgifter understryker vikten av dessa rekommendationer, säger ledande sakkunnig Jussi Sane vid THL.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning