Ny festival för sakral musik enar över religionsgränserna

Systrarna Akkarai beskrivs som ett stjärnskott på den indiska musikhimlen och öppnar den nya festivalen för helig musik. Bild: Pressbild

Festivalen ordnas av församlingarna och kulturcentret Caisa tillsammans.

Helsingfors evangelisk-lutherska församlingars kyrkomusikfestival Klang i kyrkan hade precis etablerat sig som ett återkommande evenemang och en del av huvudstadens musikutbud under vårvintern, när församlingarna för ett par år sedan valde att begrava hela evenemanget.

– Min arbetsgivare hade inte resurser och vilja att upprätthålla festivalen, säger kantorn Jukka Ahokas som länge svarade för upplägget.

I efterdyningarna och tomrummet uppstod i stället en ny festival för helig musik, Helsinki Sacred Music Festival, som sammanför musiker från olika religioner inom ramen för ett politiskt och religiöst obundet evenemang. Festivalen ordnas den här veckan för första gången av församlingarna tillsammans med Helsingfors stads kulturcentral Caisa.

Vad har församlingarna att vinna på det här?

– Vi vill främja dialogen mellan religioner och förbättra förståelsen människor emellan. Redan det är ett gott syfte. Dessutom bjuder vi än en gång helsingforsarna på något som de inte har hört förut.

Inför festivalen gjorde Ahokas bland annat ett studiebesök vid festivalen för sakral musik i marockanska Fez.

– Där hade man kommit fram till att det helt enkelt är bäst att låta musiken tala. Genom att sammanföra musiker från olika trossamfund kunde man öka förståelsen mellan människor.

Festival med tillväxtpotential

Programmet på festivalen har sammanställts i snabb ordning under loppet av ett halvår. Ahokas vände sig bland annat till tonsättaren Eero Hämeenniemi för att utnyttja hans sakkunskap inom indisk musik. Hämeenniemi kom med förslaget att bjuda in systrarna Akkarai, som beskrivs som stigande stjärnor på den indiska musikhimlen.

Det islamska Resalat-samfundet bidrog också med tips på iranska musiker.

Huvudkonserterna är fyra till antalet. Systrarna Akkarai öppnar festivalen på torsdag. Därefter följer iranska Ali Asghar Rahimi på fredag och en samkonsert mellan inhemska Histan veisaajat-kören & Nefes-gruppen specialiserad på sufisk musik på lördag. Festivalen avslutas av inhemska klezmergruppen Freilach mit Kneidlach på söndag.

Huvudkonserterna ordnas i kulturcentret Caisas nya utrymmen på Ekogatan 4 invid Aspnäsplanen. På Caisa visas också två filmer, Xavier Giannolis The Apparation och Mohamed Ben Attias Dear son/Weldi. Visningarna ordnas i samarbete med filmfestivalen Kärlek & anarki.

– Nu börjar vi så här, men nästa år kan vi säkert redan växa och ordna fler konserter i kyrkorna, förutspår Ahokas.

Redan i år uppträder Ali Asghar Rahimi på en konsert för dagisbarn i Pauluskyrkan. Den blev så populär att alla anmälda inte fick plats.

– Det är unikt att musiker från olika trossamfund samlas i kyrkan så här.

Finns det något som förenar sakral musik över religionsgränserna?

– Knappast någonting som man kan se eller höra. Men det är intressant att den västerländska konstmusikens och den indiska och arabiska musikens ursprung kan spåras till ungefär samma geografiska plats.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning