Ny explosion i rysk ammunitionsdepå

Ammunitionsdepån i sibiriska Krasnojarsk skakas av nya explosioner. På bilden betraktar en familj måndagens explosion. Arkivbild. Bild: Dmitry Dub/TT-AP

För andra gången på en vecka har en explosion inträffat i ammunitionsdepån i ryska Krasnojarsk. Beskedet kommer dagen efter en separat explosion på en militär testanläggning vid Dvinabukten.

Fem personer har skadats i en serie explosioner i en ammunitionsdepå i ryska Krasnojarsk, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. Det är andra gången på en vecka som explosioner inträffar i ammunitionsdepån. I måndags miste en person livet, samtidigt som 13 skadades, i en kraftig explosion i depån. Då evakuerades också omkring 10 000 boende i den sibiriska regionen.

Omkring 4 000 kilometer nordväst om Krasnojarsk, vid Dvinabukten, inträffade under torsdagen ytterligare en explosion vid en militär testanläggning. Enligt lokala medier har nu invånare i de närbelägna städerna Archangelsk och Severodvinsk börjat bunkra jod. Icke-radioaktiv jod används i tablettform för att blockera kroppens upptag av radioaktivt jod, som sprids vid kärnolyckor och kärnvapenprovsprängningar.

I Severodvinsk ligger ett varv som bygger atomubåtar. Efter torsdagens olycka stängde ryska myndigheter Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad, utan att ange några detaljer.

Direkt efter explosionen gick ryska försvarsdepartementet ut och försäkrade att strålningsnivåerna i området var oförändrade, utan att förklara närmare varför så skulle kunna vara fallet. Kort därpå larmade dock regionala myndigheter om en kortsiktig ökning av strålningsnivåerna.

– Alla har ringt och frågat om jod hela dagen, säger en apoteksanställd till den lokala nyhetssajten 29.ru.

Archangelsk i norra Ryssland. Bild: TT

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning