Dubbel EM-succé för Finland

Silja Kosonen har slagit igenom stort den här säsongen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Silja Kosonen och Ilona Mononen tog varsitt guld i U20-EM i friidrott i Tallinn.

Finland tog två guldmedaljer i U20-EM i friidrott i Tallinn under lördagen. Silja Kosonen var i en klass för sig i släggfinalen. Hennes segerresultat 71.06 är ett nytt mästerskapsrekord.

– Jag hade hoppats att kasta längre, men många av kasten fastnade i nätet. Jag började inte klaga om det. Det kan hända att det var officiellt, men det kändes som att öppningen vi kastade igenom var ganska liten, säger Kosonen.

Kosonen, 18, satte redan i kvalet ett nytt mästerskapsrekord i slägga, då hon klarade 68.75. I finalen inledde hon direkt med 70.47.

Hennes på förhand sett största utmanare, Frankrikes Ros Loga, var tvåa med resultatet 67.70. Belarus Maryola Bukel var trea med 63.25.

Ilona Mononen tog guld i 3 000 m med sitt nya PB 9.15,66. Det är också inhemskt årsbästa.

– Jag förstår inte ännu vad som hänt. Jag visste att det är möjligt, då jag var tvåa i statistiken. Men jag blir helt mållös, säger sjuttonåringen.

Mononen låg kring 4-5:e plats under största delen av loppet. Men cirka 550 meter före mål gick hon upp i ledningen. Danmarks Sofia Thøgersen var tvåa, 0,77 sekunder bakom, medan Norges Halle Haugen var trea.

Onni Ruokangas tog silver i spjut med sitt nya PB 73.06. Segern gick till Ukrainas Artur Felfner med världsårsbästa i åldersklassen, 78.41. Finland har tagit fyra medaljer i U20-EM. Under fredagen vann Saga Vanninen guld i sjukamp med sitt nya PB 6 271 poäng.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning