Ny dokumentär följer G.J. Ramstedt till Mongoliet och Japan

Gustaf John Ramstedts värld var bland annat Mongoliets stäpper. Bild: Pressbild

Han red omkring med revolver, sov bland spetälska och gjorde banbrytande insatser som språkforskare. I kväll är det premiär för dokumentären om Gustaf John Ramstedt.

Docpoint-festivalen är inte bara en kavalkad av internationella kvalitetsdokumentärer, utan också en arena för inhemska produktioner, bland dem G. J. Ramstedtin maailma (G. J. Ramstedts värld) som har premiär i kväll. I fokus står språkforskaren, äventyraren och ambassadören Gustaf John Ramstedt (1873–1950).

Bakom filmen står regissörsduon Matti Kaartinen och Niklas Kullström, som ursprungligen blev bekanta under sin militärtjänstgöring i Dragsvik dit Kaartinen kommit från Björneborg för att lära sig svenska. Tio år efter att de hemförlovats träffades de av en slump, och Kaartinen berättade om sina resor i Mongoliet och om hur han läst en något bortglömd finländsk stormans memoarer. I Gustaf John Ramstedts äventyr såg Kullström genast potential till en spännande film.

– Han red omkring ensam på stäppen med en revolver, sov med spetälska och gjorde sig till rysk officer för att komma undan kriget, berättar Kullström.

Det var i egenskap av språkforskare Ramstedt gjorde sina resor runt sekelskiftet mellan 18- och 1900-talet. Än i dag är han respekterad runtom i världen för sina insatser inom altaisk och mongolisk språkforskning. Och då Mannerheim förberedde sin egen Asien-expedition fungerade Ramstedt som konsult.

Vad var Ramstedt för typ egentligen?

– Det är det vi försöker öppna. Men mycket som hände i hans liv var en fråga om slump. Runt Finlands självständighet jobbade han på universitetet som professor, kom hem en kväll och fick en lapp med ett telefonnummer av sin skomakargranne. Det var utrikesministern som ville snacka, och utnämnde honom till Finlands första ambassadör i Japan, Kina och Siam för två år: Packa väskorna och far i väg!

Det gjorde Ramstedt. Äldsta dottern fick följa med, medan fru och sex barn blev kvar i Finland.

– Det som skulle vara två år, blev tio. Han lärde sig snabbt språket och det fanns inte riktigt någon annan som kunde ta över. Under den här tiden skrev han den första moderna grammatiken för det koreanska språket, den publicerades 1939.

Ramstedt belönades postumt med Sydkoreanska statens högsta utmärkelse för sitt arbete med det koreanska språket.

Dokumentären om honom är inspelad i Mongoliet, Japan, Kina och Sydkorea och tittaren får så att säga vandra i Ramstedts fotspår. Under resan möter hen bland annat mongoliska rappare, älskande i Tokyo, kinesiska hipsters och så kallade "salarymen" som försöker fly ekorrhjulet.

På Docpoint visas den finskspråkiga versionen av filmen. Men skådespelaren Frank Skoog som lånat röst åt Ramstedt har gjort en inläsning också på svenska – den kan man höra i samband med tv-premiären senare i år. Innan dess hägrar internationella festivaler, men om dem är Niklas Kullström än så länge förtegen.

Dokumentärfilmen G. J. Ramstedts värld av Niklas Kullström och Martti Kaartinen har premiär under Docpoint-festivalen.

Den första visningen äger rum på Savoy-teatern tisdagen den 30.1 kl. 17.30, den andra på Kiasma lördagen den 3.2 kl. 12.45.

Senare i år kommer filmen också att visas av Yle.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning