Ny chans i dag: "Millimetrarna var inte på vår sida"

Bild: EPA/DANIEL KOPATSCH

Kaisa Mäkäräinen behöver en fullträff på skyttevallen i masstarten.– Förhållandena blir jämlikare, säger skyttetränaren Ville Kotikumpu.

Skidskytte

Dåliga nyheter för publikfavoriten Kaisa Mäkäräinen: vindarna har återvänt till Pyeongchang. Damernas och herrarnas distanslopp avgjordes i behagliga förhållanden i förrgår, men redan under fredagen tilltog vindbyarna och i dag utlovas vindstyrkor uppemot 10 meter per sekund.

– Blåsten var som värst under damernas sprintlopp. Då virvlade vinden väldigt mycket, också under skottserierna, säger skidskyttelandslagets skyttetränare VIlle Kotikumpu.

– Under jaktstarten bytte vinden också riktning, men inte lika ofta. Jag tror det blir ungefär lika under masstarten.

Enligt Suomen Biathlons statistik varierade vindstyrkan under Kaisa Mäkäräinens stående sprintskytte mellan 3 och 5 meter per sekund. Då segraren Laura Dahlmeier sköt var vindstyrkan mellan 0,6 och 3 meter per sekund. Vindgudarna spelade alltså Mäkäräinen ett spratt.

Krävs lite tur ibland

I distansloppet blåste det knappt alls – Laura Toivanen ansåg att förhållandena var perfekta för skytte – men finländarna lyckades inte få in en fullträff. Kaisa Mäkäräinen sköt tre bommar, som hon inte riktigt ens kunde förklara.

– Millimetrarna var inte på vår sida. Det handlar om 1-2 millimeter då skottet går förbi. Ibland handlar det om ren tur om tavlan faller eller inte, då skottet träffar i utkanten av måltavlan, säger Kotikumpu.

– Kaisa hade problem i det första, stående skyttet. I det liggande skyttet tvingades hon titta lite efter och då rörde sig gevärspipan uppåt och nedåt. Men det var ganska nära hennes normala nivå i vinter – men precis som resten av laget överträffade hon inte heller sig själv.

Jämlikare förhållanden

Mäkäräinens skottprocent har varit 84 procent i vinter, snäppet bättre än under de tre föregående säsongerna. Hennes lovande prestationer i januari höjde förväntningarna inför OS, men här i Pyeongchang har hon inte lyckats lika bra. Till stor del, förstås, på grund av de varierande förhållandena.

I dag har hon sin kanske sista chans att knipa en OS-medalj, då masstarten avgörs i Alpensiacentret. Det skulle inte vara första gången hon räddar ett stort mästerskap i den avslutande masstarten.

– I masstarten blir förhållandena jämlikare, då alla skjuter samtidigt. Det gäller bara att hållas med i täten, så skjuter man tillika med de andra toppdamerna, esäger Kotikumpu.

– Hon borde klara skyttevallen med 0-1 bom. När det är 30 damer som går ut i skidspåret är sannolikheten stor att någon lyckas perfekt med skyttet.

Blåsten överraskade

Mäkäräinen har tävlat i Sydkorea förut och landslagsledningen var väl medveten om att det är blåsigt här. Men det var ändå en överraskning att förhållandena är så här svåra.

– Det är lätt att vara efterklok och säga att vi borde ha tränat mer i blåsiga förhållanden. Antingen borde vi ha använt en blåsig skjutbana eller skapat simulerad vind, säger Kotikumpu.

– Vårt tema inför den här säsongen var att förbättra effektiviteten och träffsäkerheten i skyttet. Skyttet har gått bättre och snabbare i världscupen, men här har vi inte lyckats nå vår egen nivå.

Han påminner ändå om att herrarna lyckades bra i sprinten, då Olli Hiidensalo sköt en nolla och Tero Seppälä och Tuomas Grönman bommade en gång var. Tero Seppälä får också delta i herrarnas masstart i morgon.

Tävlingsnerverna

När det gäller Mäkäräinen handlar diskussionen alltid om hennes tävingsnerver. Hon har visat kyla förut, till exempel i distansloppet i VM i Kontiolax 2015 – men hon har också misslyckats i stora mästerskap.

– Självförtroendet har såklart en stor betydelse, men stämningen var bra i laget inför distansloppet. Det är bara att nollställa läget igen: vi har fyra tävlingar kvar, två individuella och två stafetter. Varje tävling är en ny prestation. Det lönar sig att se hur det går till slut förrän vi fastställer betyget för OS, säger Kotikumpu.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03