Ny cellofestival samlar toppförmågor i Helsingfors

Vinnaren i höstens Paulo-cellotävling Brannon Cho hör till artisterna på Helsingfors första internationella cellofestival. Bild: Maarit Kytöharju

Internationella cellofestivalen Cellofest ordnas för första gången i februari.

Den första internationella festivalen för cellomusik Cellofest samlar ett stort antal skickliga cellister i Helsingfors den 1–7 februari 2019. Under galakonserten på Musikhuset den 2 februari uppträder uppemot 70 cellister och omkring 30 cellister framträder med egen konsert eller artistprofil under veckan.

En av initiativtagarna till evenemanget är celloprofessorn Martti Rousi som menar att tidpunkten är den rätta för att starta ett internationellt evenemang i Helsingfors.

– Det vore kanske inte läge att ordna en tennisturnering eller formel 1-tävling i ett land där man inte har så många representanter i världstoppen, men när det gäller cellomusik är Finlands sits en annan.

Rousi kommer att vara med på ett hörn under festivalen tillsammans med cellolektorn Hannu Kiiski, men i övrigt överlåts scenen åt huvudsakligen unga förmågor. Till Helsingfors har man lockat bland andra kinesiska cellisten Jian Wang, franska barockcellisten Bruno Cocset och vinnaren i höstens internationella Paulo-cellotävling Brannon Cho. Bland de inhemska förmågorna märks Jonathan Roozeman och vinnaren i Åbo cellotävling 2018, Leonardo Chiodo.

Cellofestens huvudsamarbetspartner är Sibelius-Akademin. Från början var också Helsingfors stadsorkester med tidigare toppcellisten Susanna Mälkki ivrigt med på noterna. Tillsammans med HSO kommer Jonathan Roozeman att spela Samuel Barbers sällan hörda cellokonsert.

– Vi hoppas att vi når också freaksegmentet av publiken som bara kommer för att lyssna på något som aldrig annars spelas, säger Rousi.

Inom ett specifikt finlandssvenskt projekt kommer man också att försöka locka cellister från hela Svenskfinland.

I programmet för cellofesten ingår förutom konserter också mästarkurser och föreläsningar. På det nya centrumbiblioteket Ode kommer sex cellister under sex dagar att spela alla Bachs solocellosviter.

Förutom Sibelius-Akademin och HSO står också som medarrangörer Helsingfors barockorkester, Sinebrychoffs konstmuseum, Malms kulturhus och Gamlasgården. Festivalen förverkligas med stöd av bland annat Paulo- och Erkko-stiftelserna.

På programmet står också ett uruppförande av ett solocellostycke av estniska tonsättaren Alisson Kruusmaa (född 1992).

Läs också:

Vem är Paulovinnaren Brannon Cho? (HBL 26.10)

Brannon Cho spelade den vackraste Prokofjeven – vann Paulo-cellotävlingen och 20 000 euro (HBL 25.10)

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03