Ny bostadsmässa ska visa hur modernt stadsliv kan se ut

Vad gömmer sig bakom fasaderna på Busholmen? Enligt Bostadsmässan vd Harri Tuomaala handlar det om mycket mer än vad man ser när man kör förbi. Bild: Tor Wennström

I början på september hålls ett nytt sorts bostadsevenemang på Busholmen i Helsingfors.

Andelslaget Finlands Bostadsmässa är främst känt för att ordna den årliga bostadsmässan som i år hölls i Björneborg. I Helsingfors har man inte hållit en bostadsmässa sedan 1981, men det ska det nu bli ändring på. Andelslaget ordnar i början på september något som de kallar för ett nytt sorts långt bostadsevenemang på Busholmen i Helsingfors. Till det nio dagar långa evenemanget Stadsliv på Busholmen väntar man sig tiotusentals besökare.

Vd Harri Tuomaala, vad är det här för en bostadsmässa och hur skiljer den sig från den traditionella bostadsmässan?

– Det här är något som ordnas vid sidan om de traditionella bostadsmässorna. Bostadsmässorna fortsätter finnas som tidigare. I Stadslivs-konceptet kommer vi till ett redan bebyggt område, och fokusen är inte på bostäderna utan starkt på själva bostadsområdet och människorna som bor och lever där. Genom evenemanget vill vi fundera på vad som är ett gott liv och ett gott boende. Vi har tillsammans med de som bor på området diskuterat vad de vill föra fram och hur de vill presentera det egna hemområdet.

– En stor skillnad till bostadsmässan är ju att det inte finns portar, stängsel eller inträdesbiljetter. Evenemanget är gratis och öppet för alla.

Vad kommer man att kunna göra på mässan?

– Programmet uppdateras ännu nästan varje timme. Bäst hittar man det på vår hemsida eller via vår app.

Tuomaala berättar att de har över 40 olika mål som man kan besöka. Man får bland annat besöka bostäder, takterrasser, gemensamma utrymmen och offentliga utrymmen. Det ordnas också diskussionstillfällen och olika seminarier, samt underhållningsprogram varje dag. Totalt ska det enligt Tuomaala handla om över hundra programpunkter.

– Det här är ett lätt evenemang att besöka för hela familjen. Här får man bekanta sig med en av Finlands nyaste och unikaste stadsmiljöer och se vad som finns inne i ett område som Busholmen. Det handlar om saker som man verkligen inte ser när man cyklar eller kör bil förbi. Genom att bara titta på fasaderna förstår man inget av det som finns där inne.

Bild: Maija Hurme

Varför är just Busholmen intressant?

– Det har byggts ofantligt mycket på Busholmen den senaste tiden och det är mycket som avviker från så kallade traditionella stadsområden. Det finns många olika sorters kvarterslösningar där man fokuserar på andra saker än bara bostäderna.

Tuomaala säger att de hoppas att evenemanget ska fungerar som inspiration för människor som funderar på att flytta till staden eller som över huvud taget fundera över hur man bor i staden.

– Tanken är att man får praktiska erfarenheter om vad man kan vänta sig av stadsliv i dag.

Evenemanget ordnas 1.9–9.9. på Busholmen.

Evenemanget ordnas av Andelslaget Finlands Bostadsmässa tillsammans med bland annat Helsingfors stad.

Ett uppdaterat program (på finska) finns på adressen: http://asuntomessut.fi/tulevat-messut/kaupunkielamaa/koko-ohjelma/

Den här mässan ordnas i ett redan bebott område och ni väntar er tusentals besökare, hur kommer det att påverka vardagen för de som bor på området?

– Förhoppningsvis påverkar det invånarnas vardag väldigt lite. Evenemangets huvudområde byggs på område som ännu inte är bebyggt mitt i Godahoppsparken. En positiv sak är också att delar av parken på grund av det här evenemanget blir klara lite snabbare än den kanske annars skulle ha blivit. Besöksobjekten är inte öppna hela tiden. Via våra digitala kanaler kan man sen se vilka ställen som är öppna och när. Vi har kommit överens om tiderna med invånarna, och förhoppningsvis är de glada och stolta över att få presentera sitt boende.

Kommer ni att ordna liknande evenemang i framtiden?

– Det är vår målsättning, men vi har inget klart ännu. Vi tar det här som en pilot först, och försöker göra det så bra som möjligt tillsammans med våra samarbetspartners. Sen ser vi vad vi lärt oss.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning