Ny bok om Rundradion – Yle har fått kämpa för sin integritet

Paavo Oinonen, docent i kulturhistoria vid Åbo universitet, har skrivit en bok om rundradioverksamheten i Finland. Bild: SPT/Mikael Piippo

Rundradiobolaget Yle har fått utstå kritik och anklagelser genom hela sin historia, men bolaget har klarat sitt uppdrag att främja finländarnas allmänbildning bra. Det säger docent Paavo Oinonen som skrivit en bok om Rundradion.

Det skattefinansierade rundradiobolaget Yle har gått en lång väg sedan det grundades 1926, och på vägen har Rundradion flera gånger varit tvungen att kämpa för sin integritet. Det framgår av boken Vain parasta kansalaisille – Yleisradiotoiminta julkisena palveluna (ungefär Bara det bästa för medborgarna – Rundradioverksamheten som offentlig service) som Paavo Oinonen, docent i kulturhistoria vid Åbo universitet, skrivit.

År 2016 väckte statsminister Juha Sipiläs (C) upprörda reaktion på Yles rapportering om gruvbolaget Terrafames och stålföretaget Katera Steels avtal frågor om Yles integritet. Yles dåvarande redaktionella ledning såg ut att böja sig för Sipiläs kritik, och våren 2017 lämnade chefredaktör Atte Jääskeläinen sitt uppdrag.

I höstas krävde de sannfinländska politikerna Jani Ronkainen och Olli Immonen, båda medlemmar i Yles förvaltningsråd, att Yle avskedar journalisten Sara Rigatelli på grund av hennes nyhetsrapportering om regissören Aku Louhimies.

Docent Paavo Oinonens bok Vain parasta kansalaisille – Yleisradiotoiminta julkisena palveluna kom ut i onsdags. Bild: SPT/Mikael Piippo

Från höger till vänster

Paavo Oinonen fokuserar inte på de senaste årens händelser i sin bok, men han konstaterar att politiska påtryckningar skadar Rundradions anseende.

– Till exempel i Sipiläs fall fick Yle en anmärkning av Opinionsnämnden för massmedier som ansåg att den redaktionella makten glidit utanför bolagets väggar.

I den nya boken granskar Oinonen Rundradions utveckling ända från 1926. Diskussioner om Rundradions politiska bindningar har förekommit så länge bolaget funnits.

– På 1930-talet lyckades den högerradikala Lapporörelsen påverka rundradiobolagets innehåll, men det varade bara en kort period och Rundradion tog tillbaka kontrollen. På 1940-talet frågade man sig om den politiska vänstern tagit över Rundradion.

Många röster

Oinonen anser att Rundradion lyckats väl med sitt lagstadgade uppdrag att främja demokratin genom att erbjuda ett mångsidigt utbud av fakta, åsikter och diskussioner. Han tycker inte att Yles innehåll i dag är ensidigt eller politiskt färgat.

– Man måste betrakta helheten. Det finns både provokatörer och neutrala journalister på Yle, och olika program har olika uppgifter.

I synnerhet på 1960-talet upplevdes Rundradions innehåll som provokativt, när generaldirektör Eino S. Repo drev igenom reformer i programverksamheten. Uppståndelsen kring verksamheten ledde till att Rundradion fick öknamnet Reporadio.

Oinonen säger att 1960-talet var en omvälvande tid i hela samhället och att tv-tekniken fortfarande var ny.

– När jag nu betraktar det förflutna verkar den tidens ändringar på Rundradion inte så dramatiska som de tett sig för människorna då.

"Det finns inga fullständigt obundna medier"

Om förhållandet mellan Yle och kommersiella medier säger Oinonen att de senare har en viktig roll i att övervaka det statliga rundradiobolagets verksamhet.

– Yle är ett medium som övervakas av politiker. Det finns inga fullständigt obundna medier.

Paavo Oinonens bok Vain parasta kansalaisille – Yleisradiotoiminta julkisena palveluna är utgiven av Kulttuurihistorian seura.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46