Ny bok: ”Juha Sipilä for fram med osanning om Sannfinländarnas splittring” – Sipilä håller fast vid sina ord

Planer i kulisserna. Jussi Halla-Aho lovade utmana dåvarande ordföranden för Sannfinländarna redan sommaren 2016, framgår det av en färsk bok. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Både Centern och Samlingspartiet hade förberett sig i månader före Sannfinländarnas val av Halla-Aho till ny ordförande. Journalisten Lauri Nurmi beskriver hur i sin nya bok.

Journalisten Lauri Nurmi vid Lännen Media säger att statsministern inte talade sanning i riksdagen i somras, då han gav sin upplysning om den nya regeringsbasen efter Sannfinländarnas splittring.

I boken Perussuomalaisten hajoamisen historia (Historien kring Sannfinländarnas splittring) hänvisar han till den 19 juni då statsminister Juha Sipilä sade att "det vore oerhört" att smida planer i förväg inför ett annat partis kongress.

Enligt Nurmi smiddes det nog planer.

- Han talade inte sanning i plenum, och jag visste det redan då, säger Nurmi som under arbetet med boken fick bekräftat från Centerkällor att det i maj pågick en operation för att få avhoppare från Sannfinländarna till Centern, närmast från Timo Soinis läger.

"Vi antog att Sannfinländarnas grupp skulle splittras (...) Ett par veckor före partikongressen talade vi med några sannfinländska ledamöter. Det blev klart att åtminstone 5-10 avhoppare kunde finnas", säger en Centerkälla i boken.

"Det var erfarna Centerkrafter i farten, bland annat Mauri Pekkarinen", hävdar en person från Soinis läger i boken.

Statsminister Juha Sipilä (C) befinner sig på resa i Sydamerika men kommenterade Nurmis bok via Twitter på tisdagen:

– Det jag sade i riksdagen 19 juni gäller, skriver Sipilä.

– En ingenjörs fantasi räckte inte till för att i förväg föutse att Sannfinländarna skulle spjälkas i två partier, formulerar han sig.

Sipiläs formulering begränsar sig alltså till det, om han visste att det uttryckligen skulle bildas två partier.

Enligt Nurmi har också Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo redan i januari bestämt sig för att han inte kommer att sitta i samma regering som ett parti lett av Jussi Halla-aho. Samlingspartiets ministergrupp hade dessutom berättat detta för Soinis kretsar i maj.

Petteri Orpo (Saml) säger i riksdagen på tisdagen att det inte stämmer att han skulle ha bestämt sig i januari. I boken citeras ändå uttalanden av honom som är formulerade så, att Samlingspartiet "inte kan sitta i en koalition med motsatta värderingar".

– Jag har erinrat mig, att jag i mars konstaterat att om ordförande byts ut i Sannfinländarna går vi fram i normal ordning: Vi ser hur regeringens fortsättning ser ut, som vi gjorde då (Jyrki) Katainen byttes ut mot (Alexander) Stubb. Och som jag sagt förr, när det sedan såg ut att vara möjligt att Halla-aho blir ordförande så började vi i den egna gruppen föra en grundlig diskussion om olika alternativ. Så vi hade nog en bra beredskap när partikongressen gick av stapeln, säger Orpo.

– Men att partiets ledning byttes ut helt och hållet var en överraskning. Att det skulle ske en splittring blev helt klart först på måndagen efter kongressen. Då gjorde vi det slutliga beslutet om hur vi ställer oss till det.

Enligt Orpo har Saml och Centern inte snackat ihop sig desto mer än att det spekulerats om vad som kan hända, varav en möjlighet var att det skulle ske avhopp.

Skulle alltså slutresultatet ha varit ett annat om inte hela ledningen bytts ut, bara ordförande?

– Nej, men det var ett element. Det var en jättefråga att ta ställning till, men det befäste att partiet tog en annan riktning än tidigare.

– Med tanke på allt det som hände: Att man skulle ha kunnat göra ett helt manus i förväg – det var inte tänkbart, säger Orpo.

Bakgrund till Halla-ahos kamp

Lauri Nurmi har följt med Sannfinländarna länge, gjort enkäter bland medlemmarna och otaliga bakgrundsintervjuer både för sina artiklar och för boken.

Han beskriver också den systematiska processen bakom Halla-ahos ordförandekamp, som går tillbaka till bland annat föregående partikongress.

- Ni minns säkert skandalen kring Olli Immonens skriverier på Facebook. På partikongressen i Åbo (2015) hade en stund reserverats för EU-parlamentariker Jussi Halla-ahos tal, som han sedan använde till ett brinnande försvarstal för Immonen. Varpå ett tusental brast ut i spontana applåder och stående ovationer. På plats fanns erfarna politiker som Juho Eerola, som då fick en aha-upplevelse: Skulle Halla-Aho ha kunnat vinna Soini i ett val just då, säger Nurmi och tillägger att hans bok ger en mer systematisk bild av arbetet för ordförandebytet än vad som hittills framgått.

Halla-Aho ska ha lovat sina anhängare att utmana Soini 2016.

Nurmi säger att han inte vill "beskylla" folk, utan framföra ett journalistiskt arbete.

- Men man kan väl säga så, att statsministerpartiet deltog i splittringen av Sannfinländarna, säger Nurmi under bokutgivningen på Akademen.

- Men det är också hans jobb att fundera på hur han räddar regeringen och de pågående reformerna.

Däremot menar Nurmi att processen påverkat relationen mellan statsministern och presidenten.

- Sipilä hade rentav fått protokollet från utbrytargruppens grundande möte innan han satte sig i flygplanet (mot Gullranda), säger Nurmi och menar att statsministern "inte haft nån avsikt" att lämna in regeringens avsked.

Men de planer på avhopp som i förväg funnits i en liten grupp kring Soini betyder inte att hela den grupp som hoppade av var medvetna om dem. För många enskilda ledamöter kom det som en spontan överraskning och de beslöt slutligen om sina avhopp under de sista dagarna.

Lauri Nurmis bok ges ut av förlaget Into.

Artikeln är uppdaterad 14.24: Juha Sipilä som befinner sig på resa har kommenterat via Twitter. Petteri Orpo har kommenterat boken i riksdagen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning