NY BLOGG: Okrypterat – din guide i datasäkerhetens djungel

Ivrig. – Jag ser framemot att skriva mer lättsamt, men nyttigt, goda påminnelser om vad som är bra att tänka på i vardagen kring datasäkerhet och sekretess. Jag tar gärna emot önskemål av läsarna, säger Linus Nyman. Bild: Leif Weckström

Forskaren Linus Nyman skakar av sig den akademiska språkdräkten för att blogga om datasäkerhet och sekretess på ett sätt som vi alla kan ha nytta av i vardagen.

Använd lösenfraser, inte lösenord.

Så lyder rubriken i första inlägget. Läsaren får insikt i varför ett lösenord som Lösenord#123 kan knäckas på några minuter medan brute force-metoden kan behöva över en miljon år för att knäcka lösenordet JagharinteenkattsomheterKlaus.

Tanken är att inleda bloggandet med ett introduktionsinlägg per vecka för att gå igenom olika ämnen, från lösenord till dataintrång, cookies, virus och miljardbusinessen med att samla in och sälja information.

– En sak som driver mig är hur förvånad man blir över saker man läser, och hur chockerad man blir över hur folk gör i frågor om datasäkerhet, säger Nyman som också sållar sig till skaran som vaknade till allt mer då Snowden blåste i pipan.

Det är som med att stänga toalettdörren, man vill göra det även om man inte har något att dölja.

Hoppfull hjälpsam ton

Det är stora frågor i ett ämne i snabb och ständig förvandling. Nyman har ändå trösterika besked:

– Väldigt små saker kan göra stor skillnad, stora förbättringar i ens egen informationssäkerhet. Det finns enkla saker att undvika, säger Nyman och ger exempel på att enkla saker i annat fall också kan göra stor skada.

– Vi lever i en värld där det räcker att öppna fel e-postbilaga för att få ett skadeprogram. Och skadeprogram har lett till exempelvis att centrifuger i kärnkraftverk gått sönder.

Bloggandet fokuserar dels på datasekretess och frågor om vad du ger bort utan att veta om det, dels på informationssäkerhet och frågor om vad som stjäls.

Sekretessfrågan är aktuell då vi utgår från att det mesta är gratis på webben, utan att kanske alltid inse att vi betalar med information om oss själva.

– Då allting är gratis är vi produkterna i stället för konsumenter. Aktörer som säljer information om användare har byggt upp sajter för bland annat dejtning och forum för nyblivna föräldrar.

Till de som viftar bort frågor om datainsamling med ett nonchalant "du har väl inget att dölja?" har Nyman svar på tal.

– Jag brukar be dem ge mig sina uppgifter och lösenord mot löfte om att jag inte missbrukar dem. Och de ger dem förstås inte. Det är som med att stänga toalettdörren, man vill göra det även om man inte har något att dölja.

Bloggens målgrupp är väldigt bred eftersom dessa frågor berör de flesta. Ämnet blir också viktigare i takt med att allt fler prylar i hemmen förses med webbkontakt. Nyman nämner kylskåp, lampor, tv-apparater, ja till och med sängar.

– Produktutvecklingen är snabb, så snabb att datasäkerhetsfrågorna ibland släpar efter.

Ålder: 43 år.

Bor: I Esbo.

Familj: Fru och två barn.

Utbildning: Ekonomiedoktor, skrev avhandling om öppen källkod.

Jobb: Forskardoktor vid Hanken.

Specialintressen: Datasäkerhet och sekretess.

Aktuell med: Bloggen Okrypterat på HBL.fi.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning