Ny beräkning ger Buttigieg vinst över Sanders

Kandidaten Pete Buttigieg ser ut att ha vunnit Demokraternas första nomineringsmöte i delstaten Iowa. Bild: Steven Senne/TT-AP

14 delegater – mot 12. Trots att Pete Buttigieg och Bernie Sanders låg jämsides efter röstkaoset i Iowa verkar Buttigieg ta hem segern i kampen om delstatens 41 delegater, enligt nya beräkningar.

Nästan en vecka efter de röriga nomineringsmötena i den amerikanska delstaten Iowa ser det ut som att det blir Pete Buttigieg som plockar hem flest delegatröster – tätt följd av rivalen Bernie Sanders.

Ex-borgmästaren Buttigieg får med sig 14 av delstatens totalt 41 delegater, medan Vermontsenatorn Sanders får 12, enligt nya uträkningar från Demokraterna i Iowa. Elizabeth Warren får 8 delegater och den före detta vicepresidenten Joe Biden får 6.

Att räkna fram antalet delegatröster är en komplicerad process. Resultatet från primärvalen och nomineringsmötena räknas om till delegater, och det är de som sedan kommer att rösta fram Demokraternas presidentkandidat på partiets konvent i juli.

Iowa var först ut att hålla nomineringsmöten. Enligt tidigare rapporterade resultat vann Buttigieg över Sanders med minsta möjliga marginal – 26,2 procent av rösterna mot 26,1 procent. Teknikstrul med en ny röstrapporteringsapp fördröjde valresultatet flera dagar och när det väl kom ansågs det vara ofullständigt av till exempel nyhetsbyrån AP.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning