Ny Banksytavla hyllar brittisk vårdpersonal

Banksys nya konstverk sitter på väggen på ett sjukhus i Southampton i Storbritannien. Bild: Andrew Matthews/TT-AP

En målning av den anonyma konstnären Banksy har dykt upp på sjukhuset Southampton General Hospital i Storbritannien, skriver BBC.

Den är placerad i en korridor nära akutmottagningen och visar en pojke som sitter på knä bredvid en papperskorg. I korgen finns en batman- och en spindelmannenfigur. De har ersatts av en ny superhjälte som pojken stolt håller upp: en sjuksköterska med munskydd och mantel.

Till skillnad mot många andra av den mystiske Banksys verk är denna målning uppsatt efter samråd med sjukhusledningen.

– Att Banksy har valt ut oss för att visa hur mycket vårdpersonalen bidrar till samhället i en ovanlig tid är en otrolig ära, säger Paula Head, som är ansvarig för stödorganisationen NHS Foundation Trust på Southamptons sjukhus.

Banksy inledde sin karriär med "vanlig" graffiti i början av 1990-talet och har därefter blivit ett världsnamn för sina satiriska verk med tonvikt på politik, etik och kultur. Banksys identitet har aldrig avslöjats.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning