Ny apotekstjänst levererar antibiotikan samma dag

Bild: Mostphotos

Universitetets apotek snabblevererar nu nätköpta receptbelagda läkemedel i huvudstadsregionen. I området bor 1,1 miljoner potentiella kunder.

Universitetets apotek har kört i gång ett pilotprojekt med snabba hemleveranser av både receptbelagda läkemedel och andra apoteksprodukter. Konceptet är att det kunden beställer och betalar över nätet före klockan 14 levereras hem samma dag. Till en början erbjuds de vanligaste receptläkemedlen och produkter som kosmetik och vitaminer.

Att köpa receptbelagda läkemedel via apotekets nättjänst är inte nytt i sig, det har man kunnat göra sedan 2012, men då har leveranserna räckt några dagar.

Utvecklingsdirektör Jani Mäntylä på Universitetets apotek säger att kundresponsen hittills visar att leveranserna fungerar som planerat.

– När beställningarna kommit in före 14 får kunderna ett meddelande vid 16-tiden med information om när beställningen anländer. Då ska tiden stämma plus minus en halvtimme.

I praktiken betalar kunden sitt inköp via nätet så att FPA-avdraget beaktas med en gång. Därefter kan den rådgivning som apotekspersonalen ger till exempel skötas via en säker chatt.

Och ni är säkra på att leveranstiderna håller?

– Ja. När leveranstiden närmar sig får kunden dessutom ett nytt meddelande som visar var på kartan leveransen rör sig.

Den nya snabbleveransen ska vara till nytta för den som inte kan vänta i två dagar på en antibiotikakur eller på sina värktabletter, men också för dem som av en eller annan orsak har svårt att ta sig till ett fysiskt apotek.

Snabbleveranserna körs ut vardagar, men inte under helger och kostar 5,90 euro.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning