Ny alzheimermedicin slår mot placken

Bild: Mostphotos

Ett nytt ämne för att behandla alzheimer, som tidigare visat sig effektiv på möss, verkar även fungera på människor, visar en ny studie.

Sjukdomen får nervcellerna i delar av hjärnan att förtvina, antagligen på grund av att plack bildas. I studien har antikroppen aducanumab, som minskar förekomsten av plack i hjärnan, testats.

Placken minskade ganska påtagligt, speciellt bland de patienter som fick den högsta dosen.

– I högdosgruppen har placken nästan helt försvunnit. Effekten på det här läkemedlet är utan motstycke, säger professor Roger Nitsch vid Zürich universitet, enligt The Telegraph.

Antikroppen visade också effekt mot symptomen, om än inte lika tydligt. Bland annat så bromsades utvecklingen av demens, i jämförelse med en kontrollgrupp.

– Det här är den mest lovande studien om behandling av alzheimer hittills, säger Kaj Blennow, professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset, till Dagens Nyheter.

I studien deltog bara 165 patienter, och symtomen för sjukdomen kan variera över tid och mellan patienter. Därför går forskarna, som presenterat sitt rön i tidskriften Nature, nu vidare med en större klinisk studie.

Alzheimers sjukdom är en demenssjukdom.

Gemensamt för alla som drabbas av Alzheimers sjukdom är inlagringar av amyloida plack i hjärnan. Dessa plack består av beta-amyloid-peptider omgivna av döda eller skadade nervceller och nervutskott.

Källa: Nationalencyklopedin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning