Nutid och framtid ser lovande ut

Finland har skaffat sig ett fantastiskt utgångsläge inför en höst som kan bli oförglömlig. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Finlands startelva mot Liechtenstein hade en medelålder på knappt 27 år. En mer eller mindre optimal siffra och tittar man på den finska truppen finns all orsak att blicka framåt med stor optimism.

Snart helgonförklarade Markku Kanerva visade ypperlig fingertoppskänsla då han gav Benjamin Källman chansen från start. Den kraftfulle Källman tackade, tog för sig och gjorde mål.

Källman hör till den årskullen, han är 20 år, som kan tänkas axla ett stort ansvar inom några år. Förutsatt att han väljer rätt klubb och hålls frisk. För landslaget vore det guld att ha ett alternativ till Teemu Pukki.

Vänner av finsk fotboll önskar naturligtvis inget hellre än att Joel "Danger" Pohjanpalo skulle bli kvitt sin komplicerade språngbensskada och komma tillbaka som sitt gamla goda jag. I väntan på det och om det händer är Källman ett välkommet kort för Kanerva att spela ut.

Skäl också att minnas att Fredrik Jensen i stort missade hela säsongen med sjukdom, vristproblem och en massa annat. Augsburgspelaren är i hundraprocentigt skick en given spelare för startelvan. Och en spelare som ytterligare bidrar till att göra Finlands offensiv vassare.

Pohjanpalo är 24 år ung, Jensen 21 så både har massvis med spelår framför sig bara kropparna håller.

Liechtenstein är visserligen inte det tuffaste motståndet men Lassi Lappalainens soloräd på kanten och framspelning till Källmans mål var exempel på varför 20-åringen förutspås en briljant framtid. I fjol fick han sitt stora genombrott som lånespelare i RoPS. Våren i HJK var svår då Klubis och tränare Lehkosuos alltför strama tyglar gjorde att Lappalainen inte kunde göra sig själv rättvisa. Med Toni Koskela vid rodret har det vänt snabbt och det vore ingen jätteskräll om den vindsnabbe och tekniska Lappalainen byter omgivning i juli-augusti. För HJK är han fram till det en möjlig kassamagnet. Lönar sig att passa på att se honom live nu, snart är det nämligen för sent.

Hösten kan inte komma snart nog för det som kan bli den häftigaste någonsin i finsk landslagsfotboll. Med tre segrar i de återstående fyra hemmamatcherna är Finland redan nära en plats i EM.

Ett gediget dagsverke nere i Vaduz i kombination med att Grekland föll med Armenien och Italien slog Bosnien var ännu ett tecken på att det mesta går Finlands väg i det kvalet.

En jackpot för Bollförbundet sportsligt och ekonomiskt. Hemmamatcherna mot Grekland och Italien i Tammerfors lär vara slutsålda vilket betyder cirka 17 000 åskådare per match. En bra affär då hyran på Ratina inte är i närheten av vad den en gång var och sannolikt blir på Olympiastadion. Före renoveringen var omkostnaderna så höga i Olympiaborgen att en publiksiffra på under 15 000 innebar en ekonomisk förlust för Bollförbundet.

Ursprungligen var det tänkt att Finland skulle möta Armenien i Åbo 15 oktober. Men det finns kanske skäl att ompröva det beslutet. Kapaciteten på 9000 känns otillräcklig om en plats i EM 2020 finns i potten då.

Jonas von Wendt Reporter

Italien 4 4 0 0 13- 1 12

Finland 4 3 0 1 6- 2 9

Armenien 4 2 0 2 7- 6 6

Grekland 4 1 1 2 6- 8 4

Bosnien 4 1 1 2 5- 7 4

Liechtens. 4 0 0 4 0-13 0

Finlands återstående matcher:

5 september: Finland–Grekland.

8 september: Finland–Italien.

12 oktober: Bosnien-Hercegovina–Finland.

15 oktober: Finland–Armenien.

15 november: Finland–Liechtenstein.

18 november: Grekland–Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning