Nuorisosäätiö-härvan: Polisen har gripit en misstänkt – yrkande om häktning

Polisen yrkar på häktning av den nu anhållna personen. Bild: Erik Sandström/SPT

Misstankarna rör grov oredlighet som gäldenär, missbruk av förtroendeställning, grovt bedrägeri och grovt häleri, meddelar polisen.

En av de misstänkta personerna i brottshärvan kring Nuorisosäätiö kunde tidigare i veckan gripas, uppger Centralkriminalpolisen.

Polisen yrkar på häktning av den nu anhållna personen.

Personen misstänks för grov oredlighet som gäldenär, missbruk av förtroendeställning, grovt bedrägeri och grovt häleri.

Helsingfors tingsrätt behandlar häktningsyrkandet den här veckan.

Helsingin Sanomat rapporterade tidigare i veckan att det handlar om stiftelsens tidigare styrelseordförande Perttu Nousiainen. Han har varit utomlands på flykt från polisen i över ett och ett halvt år.

Helsingin Sanomat hittade Nousiainen i Schweiziska alperna. Efter det bestämde han sig för att återvända till Finland. Han greps i onsdags av finsk polis direkt efter att flygplanet landat.

Förra veckan meddelade även Åklagarmyndigheten att flera åtal väckts mot Nousiainen och Nuorisosäätiös tidigare vd Aki Haaro.

Båda är misstänkta för tagande av muta, grov förskingring och grovt bokföringsbrott åren 2014–2017. Också andra nyckelpersoner i stiftelsen åtalats i den omfattande brottshärvan, uppgav Åklagarmyndigheten.

Åtalen berör bland annat Nuorisosäätiös samarbete med byggbolagen Pallas-Rakennus i Päijänne-Tavastland och LRG Group. Haaro och Nousiainen ska bland annat ha köpt tomtmark till överpris i Tallinn och sedan förskingrat mellanskillnaden i samarbete med två affärsmän.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning