Nu tar Stubb bladet från munnen – "en tyngd lyfts från axlarna"

Alexander Stubb var Finlands statsminister i nästan ett års tid, från den 24 juni 2014 till den 29 maj 2015. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Alexander Stubb har varit sparsam med att berätta för finska medier om hur det var att lämna landets mäktigaste post – den som statsminister. Nu talar han ut för CNN – eller åtminstone litegrann.

Amerikas tidigare mäktigaste man – president Barack Obama – pustar just nu ut med familjen i Karibien efter åtta år i Vita huset. Den amerikanska tv-kanalen CNN har fått riksdagsledamot Alexander Stubb (Saml) att tala om vad han tror rör sig i Obamas huvud just nu.

– Leendet man ser på bilderna är säkert äkta, för det är en tyngd som lyfts från dina axlar. Pressen under de där åtta åren har varit enorm. Jag kan tänka mig att han kommer att börja skriva, han kommer att jobba med sin donationsfond, han kommer att börja med fredsarbete, säger Stubb i intervjun.

Den som läser mellan raderna förstår att uttalandet om tyngden på axlarna också handlar om Stubbs egen tid vid makten.

Att Obamas efterföljare Donald Trump försöker rasera mycket av vad han byggt upp svider helt säkert, menar Stubb under intervjun.

– Det är svårt att se ditt arv monteras ned, men det är en del av den demokratiska processen och det är något du måste acceptera när du lämnar makten.

CNN-reportern frågar också hur jobbet som statsminister förändrar en person.

– Det förändrar dig mycket, för stressen och pressen är konstant, dygnet runt. Du får aldrig någon paus, inte ens om du är på semester. Du vet att du sitter på posten under en begränsad tid.

Stubb betonar vikten av att ha en familj som stöttar.

– Det har uppenbarligen Obama haft och det hade också jag, det kände jag speciellt under de mörkaste och tuffaste timmarna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning