Nu ska hela Finlands vargstam kartläggas – spillning samlas in

Insamlingen av vargspillning börjar i november och pågår till slutet av februari, meddelar Naturresursinstitutet. Arkivbild. Bild: Lillian Tveit/Shutterstock/SPT

Naturresursinstitutet samlar in vargspillning för att uppskatta vargstammens storlek och hålla koll på förändringar i enskilda flockar.

I vinter utvidgar Naturresursinstitutet insamlingen av vargspillning till alla vargrevir i Finland. Vargspillning samlas in för DNA-analyser men tidigare har insamlingen gällt endast vissa revir. Utifrån DNA-analyser kan Naturresursinstitutet uppskatta vargstammens storlek och till exempel hålla koll på förändringar i enskilda flockar.

Insamlingen av vargspillning börjar i november och pågår till slutet av februari. Insamlingen görs av anställda vid Naturresursinstitutet och av frivilliga.

Det fanns sannolikt 30 vargflockar i Finland i mars, enligt Naturresursinstitutets uppskattning. Därtill var antalet vargpar sannolikt 17. Det totala antalet vargar var sannolikt 216–246 i mars, enligt Naturresursinstitutet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning