Nu ska Göran Djupsund bli ålänning på riktigt

I teverutan i kväll – Göran Djupsund. Bild: SPT

Få akademiker är så bekanta för en bred allmänhet som professorn i statskunskap Göran Djupsund. I årtionden har han kommenterat olika politiska val i finlandssvensk tv. Nu ska han gå i pension.

I kväll kommer statsvetaren Göran Djupsund åter en gång att sitta i en tv-studio och följa med rösträkningen i ett val. Men huruvida presidentvalet 2018 blir hans sista framträdande som expertkommentator på tv varken kan eller vill han spekulera i.

Det är just i rollen som expert på val och valanalys som han kommit att bli något av en kändis i Svenskfinland. Men forskaren och statsvetaren Djupsund har många strängar på sin lyra.

– Folk tror att jag bara håller på med val. Och visst, det är kärnan i samhällets politiska utveckling. Valen fångar upp de politiska trenderna. Men jag har också forskat i till exempel politisk kommunikation, medieutveckling, politiskt beteende och den offentliga sektorns politisering, säger Djupsund.

Tammerforskillen Djupsund kom till Åbo Akademi i Åbo år 1971 för att studera sociologi. Han säger att sociologin gav en bra grund då han senare började syssla med statskunskap.

Med den erfarenheten i bagaget skulle han gärna se att forskare i dag skaffade sig en bredare bas att stå på. En alltför snäv specialisering kan leda till problem.

– Forskare förutsätts nischa sig i dag. Men den snäva specialiseringen gör att vi kommer att sakna en bredd. Och då kan man fråga sig vilken service forskare kan ge samhället, då det inte finns någon som kan svara på generella frågor.

Flytten till Vasa

1986 fick Djupsund en tjänst som biträdande professor vid Åbo Akademi och flyttade till Vasa. Hans uppgift blev att starta upp den samhällsvetenskapliga utbildningen och forskningen där. Och där har han haft sin arbetsplats sedan dess.

Bopålarna däremot har han sedan 11 år tillbaka haft på Åland och där tänker han nu rota sig ordentligt. Pendlandet mellan Åland och Vasa har gjort att han inte riktigt lyckats skapa sig en vardag på Åland fullt ut.

– Jag och min hustru har renoverat ett gammalt hus i Föglö. Och eftersom jag gillar att spela racketspel så hoppas jag att jag får ihop ett gäng på Åland att spela tillsammans med.

Många pensionerade professorer brukar hänga kvar vid sina gamla universitet. Men Djupsund lovar att han inte tänker röra sig på Academill i Vasa efter sin pensionering.

– Jag tycker vi här har lyckats bygga upp en högklassig institution. Här finns nu så duktigt folk att de inte behöver ha mig hängande i korridorerna. Däremot funderar jag på att sammanställa en bok.

Djupsund säger att han tidigare kunde småle åt professorer som planerade att ge ut böcker då de gått i pension. Men han har insett att han med sitt 40-åriga perspektiv har goda förutsättningar att beskriva de långa bågarna i den politiska utvecklingen.

– Den offentliga sektorn i Finland tillkom egentligen först på 1970-talet. Den föddes efter en stor strukturell omvandling då folk under 1960- och 70-talen flyttade till Sverige och till städerna i södra Finland. Vi fick då bland annat en ny grundskola och en sociallagstiftning. Det är viktigt att man känner till den bakgrunden och utvecklingen efter det om man vill förstå politiken i dag.

Född 1952 i Tammerfors.

Familj: fru och två vuxna döttrar. Den ena studerar samhällsvetenskap vid ÅA i Åbo den andra är magister från samma ställe.

Avlade politices doktorsexamen vid Åbo Akademi 1981 med avhandlingen Illusioner om planering: en studie i kommunplaneringens konsekvenser.

Har sedan slutet av 1980-talet medverkat som expertkommentator i tv vid varje val utom senaste kommunalval.

Har handlett över 400 magisterstudenter och närmare 20 doktorander i deras avhandlingsarbete.

Är vetenskaplig representant i Riksbankens jubileumsfond i Sverige, samt suppleant i dess styrelse.

Gillar sport: utövar själv racketsport, simning, cykling, styrketräning. Är passionerat intresserad av att följa med fotboll, såväl via tv och webben som live. Favoritlag: Grönvitt, det vill säga IFK Mariehamn.

Andra intressen: vin och mat. Familjen har gemensamt Instagram-konto om just detta tema (@goingdeepwithfood).

Udda intresse: städning.

Går i pension den 28 februari.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning