Nu ska gamla fisknät bli underkläder

I sommar har fyra saimenvikare drunknat på grund av övergivna fiskeredskap, berättar Finlands naturskyddsförbund. Bild: Jussi Nukari

Övergivna fiskeredskap är livsfarliga för saimenvikare. Nu ska ett finskt företag göra kalsonger av Saimens övergivna fisknät.

Finlands naturskyddsförbund donerar övergivna fisknät från Saimen till det finska företaget The other danish guy, som tillverkar underkläder gjorda av fisknät och plastskräp från havet. Näten görs till tyg som sedan används för att tillverka underkläder.

– Största delen av materialet vi använder kommer från världshaven, men vi gör vad vi kan för inhemska vattendrag, säger företagets verkställande direktör Tommi Lähde i ett pressmeddelande.

Hobbyfiskares övergivna nät och fiskfällor orsakar många problem, i synnerhet i Saimen där den starkt hotade saimenvikaren bor. Vikare drunknar när de fastnar i näten och redskapen, därför är nätfiske i Saimenområdet enligt lag förbjudet mellan 15 april och 30 juni.

Saimenvikaren hör till de mest sällsynta sälarterna i världen och populationen är ungefär 380–400 i hela världen. I år har fyra saimenvikare drunknat i fisknät.

De övergivna näten som Finlands naturskyddsförbund donerar har blivit uppfiskade av frivilliga under ett talko i början av juli. Organisationen rapporterar ett rekordantal uppfiskade nät och övriga fiskfällor.

Läs också: Medborgarinitiativ om nätfiskeförbud samlade in 50 000 underskrifter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning