Nu sänds gammelskogens fågelliv direkt

Talltitan har backat kraftigt på grund av ensidigt skogsbruk. Med klimatförändringen väntas beståndet minska ytterligare i södra Finland. Bild: Mostphotos

Direktsändningarna från naturen upphör inte bara för att vintern knackar på dörren. WWF sänder nu från en fågelutfodring för dem som vill hålla koll på småfåglarna och se hur en riktig gammelskog ser ut.

Efter att ha fokuserat bland annat på en loj saimenvikare och kollat in ett fiskgjusbo i somras riktar WWF nu sin populära naturkamera mot en fågelutfodring i skogen, och det i en gammal och skyddad skog med höga naturvärden.

Bland de mer intressanta arterna kan tittaren hoppas på att få se tofsmes och talltita. Båda var vanliga skogsfåglar förut, men de har gått kraftigt bakåt på grund av ensidigt skogsbruk. Med god tur kan man få se vitryggig hackspett. Nytt för i år är att den här sändningen även har ljudåtergivning, vilket gör naturupplevelsen mer autentisk.

Kameran är utplacerad i Hannu Siitonens skyddade gammelskog i Södra Karelen. Siitonen är tidigare OS-medaljör och Europamästare i spjutkastning. Han har jobbat för att skydda Södra Karelens sista lavskrikor och är prisbelönt naturfotograf.

"Många människor vet inte ens hur en gammelskog ser ut. Den här kameran visar precis det och vad biologisk mångfald i skogen vill säga. Talltitan är en karakteristisk art för sådana skogar, och kameran fungerar som ett skyltfönster", säger Siitonen i WWF:s pressmeddelande.

Vinterutfodring kan hjälpa många småfåglar att överleva en kall vinter, men även om det är mildare är det bergsäkert att de tar för sig av det som bjuds.

WWF:s livesändningar har registrerat 7 miljoner visningar hittills.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning