Nu säljs Adolf Hitlers telefon på auktion

Bild: EPA/ALEXANDER HEINL

Adolf Hitlers telefon som legat nerpackad i flera decennier ska säljas på auktion.

Från början svart, senare målad röd med Hitlers namn och ett hakkors ingraverat. Bakelittelefonen från Adolf Hitlers bunker har legat nerpackad i ett hus på den engelska landsbygden sedan 1945. Nu åker den fram i ljuset igen – då den ska säljas på auktion i USA, rapporterar CNN.

Enligt auktionshuset var det via den specifika luren som nazistledaren gav många av sina ohyggliga kommandon under de sista två åren av andra världskriget. Telefonen, av märket Siemens, beskrivs i katalogen som "förmodligen det mest destruktiva vapnet genom tiderna, som sände miljoner över hela världen till döden".

Telefonen upptäcktes av den brittiske officeraren Ralph Rayner, som sänts till Berlin för att etablera kontakt med de sovjetiska styrkorna några dagar efter krigets slut. Den makabra souveniren, funnen i bunkern bredvid Hitlers säng, gick så småningom i arv till officerarens son.

Auktionshuset uppskattar att lurens försäljningsvärde hamnar på 200 000–300 000 dollar, motsvarande 190 000–290 000 euro.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00