Nu säljs Adolf Hitlers telefon på auktion

Bild: EPA/ALEXANDER HEINL

Adolf Hitlers telefon som legat nerpackad i flera decennier ska säljas på auktion.

Från början svart, senare målad röd med Hitlers namn och ett hakkors ingraverat. Bakelittelefonen från Adolf Hitlers bunker har legat nerpackad i ett hus på den engelska landsbygden sedan 1945. Nu åker den fram i ljuset igen – då den ska säljas på auktion i USA, rapporterar CNN.

Enligt auktionshuset var det via den specifika luren som nazistledaren gav många av sina ohyggliga kommandon under de sista två åren av andra världskriget. Telefonen, av märket Siemens, beskrivs i katalogen som "förmodligen det mest destruktiva vapnet genom tiderna, som sände miljoner över hela världen till döden".

Telefonen upptäcktes av den brittiske officeraren Ralph Rayner, som sänts till Berlin för att etablera kontakt med de sovjetiska styrkorna några dagar efter krigets slut. Den makabra souveniren, funnen i bunkern bredvid Hitlers säng, gick så småningom i arv till officerarens son.

Auktionshuset uppskattar att lurens försäljningsvärde hamnar på 200 000–300 000 dollar, motsvarande 190 000–290 000 euro.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning