Nu rullar nyårsfirandet fram över världen – längst i väst firas det nya året in först i morgon klockan 14

Hamnen i Sydney i Australien lystes upp av ett färgsprakande fyrverkerihav. Bild: TT-AP/Brendan Esposito

Ett halvt dygn före Finland har invånarna på de små önationerna Samoa och Kiribati i södra Stilla havet firat in det nya året. De var först in i 2019, och följs av Nya Zeeland, Australien, Japan, Indien och så småningom, flera timmar in på vår nyårsdag, går även amerikanska Wake Island in i det nya året.

Det faktum att de polynesiska öarna får vara först i världen att skåla för det nya året brukar locka turister från hela världen för att fira med dans och fyrverkerier.

Sydney, Australien. Bild: Lehtikuva-AFP/Peter Parks

En timme senare var det dags för ögrupperna Tonga och Fiji att tacka av 2018. I Auckland i Nya Zeeland hade tiotusentals människor samlats runt det 328 meter höga Sky Tower för att se fyrverkerierna som markerade starten på 2019. Två timmar senare, klockan 15 finsk tid, kom tolvslaget till Australien där hamnen i Sydney lystes upp av ett stort färgsprakande fyrverkeri.

Fyrverkerier från Sky Tower i Auckland i Nya Zeeland markerar starten på 2019. Bild: TT-AP/Doug Sherring

I takt med att jorden snurrar vidare når det nya året Japans huvudstad Tokyo klockan fem på eftermiddagen finsk tid, New Dehli i Indien 20.30 och Moskva i Ryssland klockan 23.

Tokyo, Japan, inför nyårsbönerna. Många japaner besöker tempel och andra helgedomar för att be under årets första dagar. Bild: Lehtikuva-AFP/Kazuhiro Nogi

Allra sist ut blir tre öar som ligger nära datumgränsen och tillhör USA: Wake, Howland och Baker Island, varav de två sista är obebodda. Eftersom linjen för datumgränsen inte är helt rak har de ett klockslag som ligger 25 timmar efter Samoa. Därmed firar de in 2019 först klockan 14 på nyårsdagen finsk tid.

Singapore. Bild: Lehtikuva-AFP/Roslan Rahman

Hongkong. Bild: Lehtikuva-AFP/Anthony Wallace

En palestinier tar sig en tur på hästryggen väster om Gaza City invid solnedgången inför nyår. Bild: Lehtikuva-AFP/Mahmud Hams

Tidigare låg hela den samoanska arkipelagen på samma sida om datumgränsen – den östra. Därför var Samoa känd som den sista platsen i världen att fira nyår.

Men 2011 drogs linjen om, för att underlätta affärer med Samoas nära handelspartner Australien och Nya Zeeland. Däremot ligger Amerikanska Samoa, som ligger bara 16 mil bort, kvar på östra sidan om datumgränsen. Detta för att tillmötesgå öns ekonomiska intressen åt andra hållet, det vill säga handeln med USA.

Därför firar Samoa nyår ett helt dygn före Amerikanska Samoa.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning