Nu riktas världens ögon mot Iowa – första resultaten i natt

Bokstäverna i ordet "caucus", amerikanska för nomineringsmöte, hålls upp av anhängare till den tidigare borgmästaren Pete Buttigieg i Iowa. Bild: Matt Rourke/TT-AP

Bernie Sanders verkar ha ledningen – men det kan gå hur som helst. Spänningen är stor när Demokraterna i Iowa samlas till USA:s allra första nomineringsmöten.

De senaste dagarna har de allt mer hesa och rödögda aspiranterna setts åka kors och tvärs över den lilla delstaten i Mellanvästern. Iowa utgör premiärplats för primärvalsrörelsen, den som syftar till att utse Demokraternas presidentkandidat och tillika Donald Trumps motståndare i presidentvalet i november.

Presidentaspiranten och Vermontsenatorn Bernie Sanders i Des Moines i Iowa i helgen. Bild: J David Ake/TT-AP

Seger ger fler bidrag

"Låt Iowa bli början på ett nytt Amerika", twittrade den taggade Vermontsenatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders timmar innan måndagens nomineringsmöten inleddes.

Att döma av opinionsmätningarna har vänsterdemokraten Sanders ett övertag i delstaten, han ligger fyra procentenheter före ex-vicepresidenten Joe Biden och åtta procentenheter före den tidigare borgmästaren Pete Buttigieg, enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar. Sanders leder även i New Hampshire, som i nästa vecka håller det första primärvalet.

Men opinionsmätningar har visat sig vara opålitliga tidigare och i princip alla demokrataspiranter spurtade in i det sista.

Exvicepresidenten Joe Biden i Des Moines i Iowa i helgen. Bild: Andrew Harnik/TT-AP

– Jag lovar er, om ni stödjer mig kommer vi att sätta stopp för Trumps hatiska och splittrande styre, ropade Biden till sina anhängare på en grundskola i Des Moines sent på söndagen.

Att vinna i någon av de tidiga delstaterna brukar ses som avgörande för en blivande presidentkandidat. Segraren får stor medial uppmärksamhet vilket brukar resultera i rejäla kampanjbidrag samt att väljare i andra delstater får upp ögonen för aspiranten.

Läs också: Vem tar upp kampen mot Trump? Iowa visar vägen

Iowa ligger i Mellanvästern i USA. Delstaten gränsar till Minnesota i norr, Nebraska och South Dakota i väster, Missouri i söder och Wisconsin och Illinois i öst.

Har drygt 3,1 miljoner invånare varav knappt 4 procent är svarta och 5,7 procent spansktalande så kallade latinos. Huvudstad är Des Moines.

Uppkallad efter ursprungsbefolkningsgruppen Ioway, som länge bott i området.

Kallas också Hawkeye-staten, som en hyllning till indianhövningen Black Hawk (Svarta höken) som ledde Saukfolket som också bodde i Iowa.

Är en av USA:s främsta producenter av nötkött, fläskkött, majs, sojabönor och spannmål.

Källa: US Census Bureau, Iowa.gov, Statesymbolsusa.org med flera

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning