Nu lanseras gemensam biljettapp för huvudstadsregionen och Tallinn

Till vänster en spårvagn i Helsingfors. Uppe till höger en spårvagn i Tallinn och en buss i Tartu. Bild: Mostphotos/Gobus

Det blir möjligt att köpa enkelbiljetter för hela den finländska huvudstadsregionen, Tallinn och Tartu i samma app.

Pilet 2020 heter en mobilapp som redan används inom kollektivtrafiken i de estniska städerna Tallinn och Tartu. Nu lägger man till Helsingforsregionens trafik (HRT) i appen.

Det är frågan om att underlätta för den stora mängd människor som reser mellan Finland och Estland. Tanken är att man ska slippa använda olika kanaler för att fortsätta sin resa när man väl tagit sig över Finska viken.

Finland är esternas största arbetsmarknad utanför landets gränser. Och Estland är ett av Finlands mest populära turistmål.

Tallinns biträdande borgmästare Andrei Novikov säger i ett pressmeddelande att appen kommer att underlätta för ester att använda Helsingfors kollektivtrafik.

"Helsingfors är fortfarande ett viktigt resmål och en port till den övriga världen för ester. Därför finns det en efterfrågan på kollektivtrafiken i Helsingfors i Estland. När du kan köpa en biljett i en bekant app på ditt eget modersmål blir det lättare att åka kollektivt utomlands" säger Tartus biträdande borgmästare Raimond Tamm i pressmeddelandet.

Enligt försäljningschefen Argo Verk på Ridango väntas resandet mellan Estland och Finland öka, trots det rådande coronaläget. Företaget Ridango upprätthåller Pilet 2020-appen.

Appen finns på engelska, estniska och ryska.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Andrei Novikov är borgmästare i Tallinn, men han är biträdande borgmästare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning