Nu kommer tre nya Nokia-smarttelefoner och en gammal klassiker i ny tappning

Nokia 3310 gör comeback i förnyad version. Bild: Lehtikuva / Marja Airio

Det finländska bolaget HMD Global presenterade tre Nokia-smarttelefoner under Mobile World Congress-mässan i Barcelona på söndagen. Nokias legendariska 3310-modell gör också comeback med en förnyad version.

Androidtelefonerna ska säljas på den globala marknaden före sommaren.

Priset på Nokia 6-telefonen, som redan sålts i Kina, kommer att ligga under 300 euro. Nokia 5 och Nokia 3 är billigare, ner till 139 euro.

Retrotelefonen Nokia 3310 ska säljas för 49 euro. För nördar meddelas att den är försedd med det mer eller mindre legendariska spelet "Snake".

Nokia är näst störst inom klassiska mobiltelefoner, strax efter Samsung. Inom smarttelefoner har Nokia under 1 procent av marknaden.

HMD äger licensrättigheterna till både mobiler och surfplattor med Nokias logga och telefonerna tillverkas av Foxconn som också gör telefoner åt till exempel Apple.

– Vi släpper inte vårt varumärke till vem som helst. Det finns miljoner människor över hela världen som litar på det varumärket, slog Nokias vd Rajiv Suri fast när han kom upp på scenen i Barcelona.

– Vi siktar på att bli en av de ledande mobiltillverkarna i världen, slog HMD Globals vd Arto Nummela fast under presentationen.

Konkurrensen från bland andra Samsung och Huawei är ändå mördande även i de billigare segmenten. Nummela tog lite udden av sin kommentar senare:

– Vi är ödmjuka men samtidigt väldigt, väldigt ambitiösa.

Kommentarer från analytiker efter presentationen handlade mycket om att de nya smarttelefonerna får det tufft, men att de faktiskt kan bli en framgång. Nokias varumärke är mycket starkt i Mellanöstern, Afrika och Indien, och där kan telefoner i de här prisklasserna bli storsäljare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03