Nu kommer sommarvädret – upp till 20 grader möjligt på skolavslutningen

Det finns hopp om riktigt bra väder till skolavslutningsveckoslutet. Så här såg det ut på Sandstrand på fredagen. Bild: Niklas Tallqvist

Sommarvarmt väder och idel sol utlovas på lördagen. På söndag blir det aningen ostadigare på sina håll i landet men i huvudstadsregionen ska det inte bli regn då heller.

Onsdagen ser ut att bli nästa veckas regnigaste och kallaste dag. Ett lågtryck med regn och rusk drar då norrut över Finland. Efter det borde vädret bli varmare igen, men exakt hur varmt det blir under skolavslutningsveckoslutet är osäkert.

– Prognoserna skiljer sig rätt mycket från varandra som det ofta gör då ett tämligen kraftigt regnväder drar över landet, säger Juha Tuomola på Meteorologiska institutet.

– Men det är rätt sannolikt att vädret blir varmare efter onsdagen. På fredagen kan det ännu vara lite kyligare, men har vi tur kan det på lördagen vara uppemot 20 grader varmt i södra Finland.

Temperaturer som i så fall i allra högsta grad möjliggör att nybakade studenter firas utomhus.

Ungefär samma prognoser gäller för Österbotten. På Åland kan det vara aningen svalare.

Varm första vecka i juni

De legendariska långtidsprognoserna är ett begrepp för alla som någon gång lyssnat på de statliga radiokanalerna. Osäkerhetsfaktorn är stor då man ska försöka ge en prognos som sträcker sig fyra veckor framåt, i det här fallet till midsommarhelgen.

– Men om vi tittar på första veckan i juni ser det lovande ut. Det är fullt möjligt att vädret är varmare än normalt i södra Finland då, säger Tuomola.

Medeltemperaturen för Helsingfors ligger på cirka 15 grader i juni, men i bästa fall kan det åtminstone inledningsvis vara betydligt varmare än så.

– Från och med den andra veckan i juni finns det risk att det blir kallare. Ett lågtryck norr om Norge kan inverka negativt på vädret här med, men det är inte sagt att effekterna når ända hit.

Midsommaren brukar oftare bjuda på rusk än sol på de nordliga breddgraderna.

Hur blir det i år?

– Signalerna är rätt svaga gällande midsommaren då den ligger en månad framåt i tiden. Som det ser ut nu ligger ett lågtryck över Norges norra delar då som kan driva in kall luft över Finland. Samtidigt ser det ut som att ett högtryck ligger över de brittiska öarna som sveper varm luft över Danmark och Polen. Om den luften tar sig hela vägen upp till oss är osäkert.

Maj: 10,5 (2019), 14 (2018), medeltemperatur 1981-2010: 9,8

Juni: 17,3 (2019), 14,8 (2018), 1981-2010: 14,6.

Juli: 17,5 (2019), 21,1 (2018), 1981-2020: 17,8

Augusti: 17,3 (2019), 18,6 (2018), 1981-2010: 16,3.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning