Nu kommer snökaoset

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Det börjar på natten mot torsdag och fortsätter ända till fredag: södra Finland kommer att begravas i snö.

Hittills har vintern varit mild i södra Finland, men kanske har den bara sparat på krutet. Nu lovar meteorologerna tiotals centimeter snö och rejäla minusgrader.

–  Snöfallet börjar redan på natten, men kring lunchtid på torsdag börjar det öka. Vinden är byig, stundvis kraftig. Räkna med upp till 20 centimeter snö och yra, säger meteorologen Antti Jylhä-Ollila vid Meteorologiska institutet.

VR förbereder sig för snöyran den 1 februari genom att vara beredd att minska på tågtrafiken. Om det kniper till är bolaget färdigt att ersätta en del tåg i fjärrtrafiken med bussar. I närtrafiken i huvudstadsregionen plockar VR bort turer på A- och K-linjerna.

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Snöfallet kommer från sydväst. För tillfället befinner sig nederbördsområdet ovanför södra Norge och Sverige.

Det är rätt vanligt att stora nederbördsområden kommer till Finland från sydväst. De formas över Atlanten och kastas sedan in över land. I öst, där klimatet är torrare, uppstår inte lika stora nederbördsområden.

– När snön väl är här kommer den att bli kvar ett tag. På helgen kan temperaturen sjunka till minus 10 grader och stanna där långt in i nästa vecka. Det är möjligt att kylan håller i fram till mitten av februari.

Det är goda nyheter för vintersportare. Snö och kyla betyder längdåkning och skridskor.

– Det kommer att bli de mest vintriga veckorna hittills. Nästa vecka finns det även hopp om lite sol, säger Jylhä-Ollila.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning