Nu kommer regnet – så skyddar du källaren

I Rauma har det redan rapporterats om översvämningar. Aku Pänkäläinen från Finanssiala ry rekommenderar att man inte beger sig ut i vattnet till fots eller i bil. Foto: Satakunda RäddningsverkBild: Satakunnan Pelastuslaitos

Nu är det bara några dagar innan värmeböljan sköljs bort av storm och åskregn, lovar meteorologerna. Med det häftiga ombytet följer nya väderrisker.

I Raumo i Satakunta har det redan rapporterats smärre översvämningar. Särskilt urbana områden är sårbara för översvämningar, eftersom asfalterad mark inte absorberar vattnet lika effektivt, skriver organisationen för finans- och försäkringsbolag Finanssiala ry i ett pressmeddelande. Efter en långvarig torka kan avfall i form av fallna löv och grenar dessutom snabbt blockera de avloppsbrunnar som finns.

– I takt med att klimatförändringen fortskrider ökar riskerna för extrema väderfenomen som skyfall och översvämningar i Finland, säger Finanssiala ry:s säkerhetsexpert Aku Pänkäläinen.

Pänkäläinen rekommenderar att man skyddar sin egen källare från översvämning genom att täcka källarens golvbrunn med en plastskiva och något tungt, för att hindra vatten från att läcka upp genom den. Golv och fönster kan täckas och isoleras med silikon eller ventilationstejp. Om man vill vara riktigt säker kan det vara en bra idé att investera i en egen dränkbar pump, eftersom räddningsverket då de är tungt belastade endast rycker ut för att pumpa ur källare om livsfara föreligger.

Vidare rekommenderar Pänkäläinen att man inte ska bege sig ut på gatorna i onödan för att undvika olyckor.

– I Rauma har räddningsverket rapporterat att vattentryck underifrån lyft gatubrunnar ur sina fästen, så om man vadar omkring utan att se var man sätter fötterna kan man få en otrevlig överraskning. Bilister bör också vara medvetna om att det är skadligt för bilens motor att köra omkring eller lämna den i allt för djupt vatten, säger Pänkäläinen i pressmeddelandet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00