Nu kommer orkanerna - med full fart

Hurrikanen Earl har fällt elledningar över vägarna. Bild: Johan Ordonez

Det är nu de tropiska stormarna börjar bildas över Atlanten och skapa oreda i främst Mellan- och Nordamerika. Fem har redan bildats och det kan bli en säsong med kraftigare orkaner än vanligt.

Tropiska stormar över Atlanten bildas i regel under perioden 1 juni till slutet av november. Sedan 1968 har i genomsnitt 11,8 tropiska stormar per säsong bildats över Atlanten, 6,2 av dessa når orkanstyrka.

Cyklon är ett intensivt oväder med virvelvindar. De bildas när havsvattnet blivit så varmt, 27–28 grader, att det avdunstar och vindar skapas. En storm har vindstyrka över 25 m/s, en orkan över 32 m/s. I tropiska cykloner har vindstyrkor på uppåt 70 m/s uppmätts.

Förutom vattentemperaturen spelar den så kallade vertikala vindskjutningen i atmosfären, det vill säga skillnaden i vindhastighet mellan 1 500 och 10 000 meters höjd, en roll för uppkomsten av tropiska stormar.

Tropiska cykloner kan även bildas över Stilla havet och Indiska oceanen, men då under andra delar på året.

Källa: SMHI, National Hurricane Center

Det är under högsommaren vattnet i Atlanten börjar bli så varmt att stormar och cykloner börjar bildas och drar sig västerut mot Karibien och Amerikas kust. Årets femte storm, Earl, nådde häromdagen Belize med vindbyar upp till 36 meter i sekunden utmed kusten och stora mängder regn. Men att i början av augusti redan ha haft fem stormar, varav två orkaner, är något fler och tidigare än brukligt.

– Det blir en spännande säsong. Min gissning är att det blir en rätt normal säsong, eller en säsong med något kraftigare och större stormar. Fler än förra året, säger Sverker Hällström, klimatolog vid Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).

Varmare än normalt

Ett par faktorer talar i år för ett något stormigare år. Dels har förra årets rekordstarka och varma El Niño, som under förra året hade en dämpande effekt på orkaner, i år följts av den svala "la Niña". Med svalare ström kan tvärtom de tropiska stormarna på Atlanten få friare spelrum. Dels har sommaren varit mycket varm med högre vattentemperaturer än normalt i Mexikanska golfen, i Karibiska havet och västra Atlanten.

Det krävs att vattnet värms till 27–28 grader för att en tropisk cyklon ska startas. Därutöver ska vindförhållandena i atmosfären vara sådana att orkanen inte tidigt blåser sönder. Hur det står till med det, är dock just nu för tidigt att säga.

Hurrikanen Earl har skapat stora skador. Bild: Johan Ordonez

Blåser upp snabbt

– Det kan bara ta någon dag, om det är tillräckligt varmt, för ett oväder att växa till orkanstyrka, säger Hällström.

I vissa fall kan orkanen vika av norrut och österut. Ibland händer det att någon når Kanarieöarna eller till och med norska kusten. Då har det gått runt en vecka och vindarna har blivit så svaga att de knappt märks, i ett metrologiskt perspektiv.

– Lyckas den gå in i samma bana som ett lågtryck, ja då kan lågtrycket få extra energi. Men vi metrologer betraktar det bara som ett vanligt lågtryck, säger Sverker Hällström.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning