Nu kommer femman – Helsingfors får nygammal spårvagnsrutt

Bild: Ksf Arkiv/Helsingfors stad

Måndagen den 20 juni rullar spårvagn nummer 5 i väg mellan Mikaelsgatan och Skatuddens terminal.

Med start 9.30 på måndagsmorgonen drar den nya spårvagnslinjen i gång. Rutten ersätter spårvagn 4T och trafikeras mellan 9.30 till 21 på vardagar som matartrafik till kryssningsfartygen som förtöjer vid Skatudden.

– Målet med femman är att utveckla reseförbindelserna i Helsingfors, säger Tero Anttila , chef för avdelningen för kollektivtrafiksplanering vid HRT.

Spårvagn 4 fortsätter som tidigare mellan Munksnäs och Skatudden.

– Den nya linjen är ett steg i HRT:s plan som inleddes 2013 och pågår till 2026 då spårförbindelserna till Busholmen, Ärtholmen och Böle står klara. Målet med förnyelserna är att förstärka spårförbindelserna i centrum och sammankoppla spårvagnarna bättre än tidigare med andra former av kollektivtrafik, säger Anttila.

Femman är bekant för Helsingforsborna sedan förr. Linjen gick från 1926 till 1985 längs Arkadiagatan, mellan Tölö torg och Skatudden.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning