Nu kommer femman – Helsingfors får nygammal spårvagnsrutt

Bild: Ksf Arkiv/Helsingfors stad

Måndagen den 20 juni rullar spårvagn nummer 5 i väg mellan Mikaelsgatan och Skatuddens terminal.

Med start 9.30 på måndagsmorgonen drar den nya spårvagnslinjen i gång. Rutten ersätter spårvagn 4T och trafikeras mellan 9.30 till 21 på vardagar som matartrafik till kryssningsfartygen som förtöjer vid Skatudden.

– Målet med femman är att utveckla reseförbindelserna i Helsingfors, säger Tero Anttila , chef för avdelningen för kollektivtrafiksplanering vid HRT.

Spårvagn 4 fortsätter som tidigare mellan Munksnäs och Skatudden.

– Den nya linjen är ett steg i HRT:s plan som inleddes 2013 och pågår till 2026 då spårförbindelserna till Busholmen, Ärtholmen och Böle står klara. Målet med förnyelserna är att förstärka spårförbindelserna i centrum och sammankoppla spårvagnarna bättre än tidigare med andra former av kollektivtrafik, säger Anttila.

Femman är bekant för Helsingforsborna sedan förr. Linjen gick från 1926 till 1985 längs Arkadiagatan, mellan Tölö torg och Skatudden.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning