Nu kommer femman – Helsingfors får nygammal spårvagnsrutt

Fyran får sällskap. Om knappt tre veckor kommer även femman att köra till och från Skatudden.Bild: Ksf Arkiv/Helsingfors stad

Måndagen den 20 juni rullar spårvagn nummer 5 i väg mellan Mikaelsgatan och Skatuddens terminal.

Med start 9.30 på måndagsmorgonen drar den nya spårvagnslinjen i gång. Rutten ersätter spårvagn 4T och trafikeras mellan 9.30 till 21 på vardagar som matartrafik till kryssningsfartygen som förtöjer vid Skatudden.

– Målet med femman är att utveckla reseförbindelserna i Helsingfors, säger Tero Anttila , chef för avdelningen för kollektivtrafiksplanering vid HRT.

Spårvagn 4 fortsätter som tidigare mellan Munksnäs och Skatudden.

– Den nya linjen är ett steg i HRT:s plan som inleddes 2013 och pågår till 2026 då spårförbindelserna till Busholmen, Ärtholmen och Böle står klara. Målet med förnyelserna är att förstärka spårförbindelserna i centrum och sammankoppla spårvagnarna bättre än tidigare med andra former av kollektivtrafik, säger Anttila.

Femman är bekant för Helsingforsborna sedan förr. Linjen gick från 1926 till 1985 längs Arkadiagatan, mellan Tölö torg och Skatudden.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33