Blodmånen – så uppstår den

Bild: TT Nyhetsbyrån

Det är dags att blicka sydost för att få syn på det här århundradets mest långvariga månförmörkelse, eller blodmånen som fenomenet även kallas. Planeten Mars har inte varit lika nära jorden på femton år och lyser klart och tydligt under förmörkelsen.

På fredagen är blodmånen synlig i hela landet, om vädret tillåter, uppger den Astronomiska föreningen Ursa.

Månen befinner sig ovanligt långt från jorden för tillfället, vilket innebär att det tar längre tid för den att passera genom jordens skugga. Därför är fredagens månförmörkelse den längsta under hela det pågående seklet.

Dessutom befinner sig Mars närmare jorden än på 15 år, vilket innebär att planeten lyser kraftigare och ser större ut än i vanliga fall – i synnerhet under förmörkelsen.

Den totala månförmörkelsen, eller blodmånen, har inte alltid varit så populär eftersom den röda färgen länge ansågs vara ett varsel om hemska händelser.

I Finland börjar den totala förmörkelsen klockan 22:30 i kväll och pågår i en timme och 43 minuter. En månförmörkelse kan som längst pågå i en timme och 47 minuter, vilket betyder att den här blodmånen syns endast fyra minuter kortare än maxtiden.

Eftersom månen ligger lågt på himlen syns fenomenet bättre ju längre söderut i landet du befinner dig. Dessutom är blodfärgen svagare i norr på grund av sommarnattens ljus.

Det lönar sig att välja en utkiksplats där den sydöstra horisonten är synlig. Man kan följa med spektaklet med blotta ögat, kikare eller teleskop.

Månförmörkelsen är synlig i Europa och Afrika och i större delen av Asien och Australien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning