Nu klarar Stallhagens bryggeri 10 000 burkar i timmen

Vd Jan Wennström och produktionschef Mats Ekholm räknar med att kunna producera 2,4 miljoner liter öl per år i Stallhagens nya produktionsanläggning. Bild: /SPT

Den nya anläggningen vid Stallhagens bryggeri i Finström på Åland är i full produktion. Som första bryggeri i Europa har företaget investerat i en kombinerad förpackningslinje för burkar och flaskor. Med miljövänlig, ekonomisk och framtidsinriktad teknik har kapaciteten tredubblats.

Det är en påtagligt nöjd och mycket stolt Jan Wennström, vd för Stallhagens bryggeri, som tar emot och visar runt i den helt nya produktionsanläggningen i Finström Grelsby. Här har drygt 100 000 liter öl redan buteljerats i en första inkörning av linjen, och de första burkarna har nått butikerna.

Den nya anläggningen omfattar 1 500 kvadratmeters lokalyta och inrymmer bland annat brygghus, en buteljerings- och förpackningslinje, råvaruhantering, lager samt ett besökscenter. Som första bryggeri i Europa har Stallhagen investerat i en kombinerad förpackningslinje för burkar och flaskor, där produktionen enkelt kan ställas om mellan de olika förpackningarna.

– Efter omkring 8 miljoner euro i investeringar de senaste åren kan vi nu räkna oss som ett av de mest effektiva bryggerierna per anställd på den finska marknaden. Vår produktionslinje levererar i dag 10 000 burkar eller flaskor per timme när vi kör för fullt, säger Jan Wennström.

Oförändrade bryggmetoder

Jan Wennström räknar med att kunna dra ner vattenförbrukningen med omkring 20 procent per år.

– Vattnet som vi köper från Ålands vatten är en viktig resurs i produktionen. Det är så kallat mjukt vatten, som passar mycket bra för vår ölproduktion redan från början utan att vi behöver göra en massa tillsatser.

Stallhagens traditionsenliga bryggmetoder är oförändrade, liksom den långa mognadsprocessen som är kännetecknande för företagets öl. Precis som tidigare använder bryggeriet enbart naturliga råvaror, med fokus på närproducerat där det är möjligt.

Stallhagens vd tror att 2018 blir ett mellanår räknat i både volym och resultat:

– Vi räknar med att producera 1, 2 miljoner liter. Nästa år ska vi vara uppe i full produktion, med möjlighet att göra 2,4 miljoner liter öl. Teoretiskt skulle Stallhagens bryggeri med ganska små investeringar kunna utöka ytterligare och komma upp i en kapacitet på 20 miljoner liter öl per år, säger Jan Wennström.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning