Så här gör du för att åka stadscykel i Helsingfors

Bild: Skärmdump från HRT:s reseplanerare

Den 2 maj börjar de gula cyklarna rulla i Helsingfors. Förutsatt att folk har registrerat sig i förväg.

Turerna kring stadscyklarna har varit många, men nu har vi dem snart i gatubilden. I sommar kommer det att finnas 500 cyklar och 50 stationer i centrum av Helsingfors. Cykelstationerna ligger på ungefär 300 meters avstånd från varandra, med Gräsviken, Bortre Tölö och Sörnäs som yttre gräns.

Nästa sommar utvidgas området till Munksnäs, Böle och Gumtäkt och då ska det finnas 1 500 cyklar och 150 stationer.

För att använda en stadscykel kan man antingen göra som en turist och utnyttja betalkort. Då är man begränsad till stationerna på östra sidan av Järnvägsstationen, vid Hagnäs metrostation, Kiasma och i Brunnsparken. Då kostar cykeln 5 euro för en dag plus en avgift för varje timme cykeln används.

De som bor i Helsingfors eller ofta rör sig i staden väljer sannolikt att registrera sig för 25 euro per år. Då är den första halvtimmen alltid gratis.

Man registrerar sig på www.hsl.fi/sv/stadscyklar

Det har också kommit ut en ny reseplanerare som tar cyklister i beaktande. På den kartan ser man var cykelstationerna finns.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00