Nu kan man ladda ner intyg på coronatest från HUS avgiftsfritt

HUS lanserar en tjänst som gör det lättare att få intyg för resor. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

HUS lanserar en ny tjänst, koronatietoni.fi, med vars hjälp man kan ladda ner intyg på att man testat negativt. Tjänsten finns tills vidare bara på finska.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS lanserar en tjänst som gör det mindre bekymmersamt att bevisa att man är covid-fri. Med hjälp av nya koronatietoni.fi ska man kunna ladda ner avgiftsfria intyg för negativa resultat på test som gjorts av HUS.

Det här underlättar till exempel för personer som reser till andra länder.

"Testintyg har önskats särskilt av dem som är tvungna att resa utomlands. Den automatiserade processen minskar trycket på vården. Intygen har efterfrågats i allt högre grad i och med att flera länder kräver att man visar upp ett", säger Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik, i ett pressmeddelande.

I coronatestintyget antecknas personuppgifter, testdatum och testningssätt. Vid behov kan intyget kompletteras med passuppgifter om destinationslandet kräver det.

För att komma åt tjänsten krävs stark autentisering, det vill säga att man identifierar sig med bankkoder eller mobilcertifikat. Det ska också bli möjligt att skaffa intyg för andra personer, som barn.

Tjänsten öppnades under tisdagen, först bara på finska. HUS lovar dock att den snart ska finnas både på svenska och engelska. Intyget går att ladda ner på engelska.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning