Nu kan Hongkongbor lättare bli britter – hänger ihop med försämrade relationen med Kina

Det blir lättare för Hongkongbor att permanent flytta till Storbritannien. Arkivbild. Bild: Kin Cheung/AP-TT

Från och med söndagen kan Hongkongbor inleda en visumprocess som på sikt leder till brittiskt medborgarskap. Hur många som kommer att utnyttja möjligheten, och om den får någon reell effekt, är oklart.

Miljontals Hongkongbor med så kallade British National Overseas-pass (eller rätten att skaffa ett sådant) kan nu ansöka online om visum för att få arbeta och bo i Storbritannien, vilket efter fem år ger möjlighet att ansöka om medborgarskap.

70 procent av Hongkongs 7,5 miljoner invånare tillhör de som från och med söndagen kan ansöka om det nya visumet.

Initiativet är det senaste politiska tilltaget i den infekterade situationen som Storbritannien och Kina befinner sig i angående Hongkong. Kina har kontrat med att meddela att BNO-passen, inklusive i Hongkong, inte längre kommer att godkännas som giltiga resehandlingar från och med den 1 februari.

Ett utspel som till största delen är symboliskt eftersom majoriteten av Hongkongborna använder andra id-handlingar vid resor.

Den brittiska regeringen tror att uppemot 300 000 personer kommer att söka sig till Storbritannien, medan Peking hävdar att det nya visumet kommer att göra dem till andra klassens invånare.

Svar på ny säkerhetslag

Det nya visumsystemet är ett svar på Pekings beslut att införa en nationell säkerhetslag i Hongkong, som har fördömts av en rad länder. Storbritannien och andra ser lagen som ett sätt att försöka tysta dissidenter efter de omfattande prodemokratiprotesterna under 2019 och 2020.

Stella är en av de som planerar att lämna Hongkong tillsammans med sin man och deras treårige son:

– Den nya säkerhetslagen var den sista droppen, eftersom det i princip innebar ett förbud för yttrandefriheten, säger hon.

I en kommentar via statliga nyhetsbyrån Nya Kina säger Peking att Storbritanniens tilltag tyder på "kolonial mentalitet" och att de fördömer och motsätter sig det hela.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning