Nu kan hon åka direkt buss igen till jobbet – via en omväg

Linda Norrgård, till vänster, är glad över att de direkta busslinjerna kör från Esbo till Helsingfors centrum. Bild: Niklas Talqvist

När busslinjerna från västra Esbo till Kampen lades ner förlorade Linda Norrgård sin direkta och bekväma förbindelse mellan hemmet i Nöykis och jobbet i Gräsviken. Nu gläds hon över att det igen finns direkta busslinjer, även om det för henne krävs en liten omväg för att stiga på bussen.

En gråmulen morgon träffar vi Linda Norrgård i Finno dit hon skjutsat sina barn som är i daghem och förskola. Hon lämnar bilen på en parkeringsplats och vi börjar promenera mot hållplatsen vid Finnoknuten. Hon minns tillbaka på starten för västmetron. Det var kaotiskt och tidsödande att åka från hemmet till jobbet.

– Jag försökte åka matarbuss från hemmet till metrostationerna i Ängskulla eller Mattby, men det var krångligt. Jag kunde räkna med 45-50 minuters restid. Ibland kom ingen matarbuss och metrotågen var fullsatta. Det var omständligt. Jag fick nog. Jag hade turen att kunna samåka med en arbetskompis eller min sambo. Jag distansjobbade också mycket. Jag åkte kollektivtrafik bara några dagar i veckan, säger Norrgård.

Pusslet med jobb, krånglig kollektivtrafik och skötsel av barn gick inte ihop. Hon är tacksam för sin kompis som hon fick samåka med. Den här lyxen upphörde när Norrgård bytte jobb.

– Vi köpte en till bil och vi var inte de enda i Nöykis. Det var helt ohållbart så jag åkte bil till jobbet. Efter att jag skjutsat barnen tog det 15 minuter med bil innan jag var på jobb. Det var en stor skillnad mot 50 minuter. Jag försökte också parkera bilen på anslutningsparkeringsplatserna, men det var också tidskrävande. Jag försökte med alla alternativ för att undvika att köra bil till Gräsviken.

Förra veckan började trafiken med fyra direkta busslinjer från västra Esbo till Kampen. Bussarna kör i rusningstid på morgnar och eftermiddagar. En välkommen ändring för Norrgård som därmed ansåg att det var dags att ladda resekortet igen efter en lång paus. För att åka den direkta bussen krävs det ändå för Norrgård att hon först kör från hemmet till Nöykis till Finno. Innan västmetrotrafiken började hade Norrgård busshållplatsen med den direkta bussförbindelsen på 300 meters avstånd från hemmet. De direkta busslinjerna är en lättnad för Norrgård.

– Det skulle vara behändigt med direkta linjer också andra tider än på vardagar. Man vill ju åka smidigt också till andra platser än jobbet.

Tre alternativ

Vi väntar på bussen vid hållplatsen i Finnoknuten. Från hållplatsen finns det tre alternativ för Norrgård att åka till Gräsviken. Efter drygt 5 minuters väntan kommer två bussar. Den första bussen är fullsatt. I den andra finns det utrymme.

– Förra veckan när trafiken började var det gott om utrymme. Det verkar som om passagerarna nu har hittat de direkta linjerna, säger Norrgård.

I Mattby stiger många passagerare på, trots att busshållplatsen finns invid köpcentret Iso Omena med sin metrostation. Allt är egentligen som förut, även om det kör betydligt färre bussar på Västerleden än förr. 12 minuter efter att bussen avgått från Finnoknuten stiger Norrgård av i Gräsviken. Linda Norrgård skyndar sig till jobbet, men hinner med ett önskemål till kollektivtrafikplanerarna och beslutsfattarna på Helsingforsregionens trafik.

– Jag önskar att vi skulle få en direkt linje till Helsingfors centrum också från områden norr om Västerleden, säger Norrgård.

Från Helsingforsregionens trafik uppger man att det inom några veckor inleds en undersökning om hur många passagerare som använder de fyra nya linjerna från västra Esbo.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning