Nu inleds rättegången mot bröderna åtalade för Borgåskjutningen

Rättegången pågår samtidigt i både Hyvinge, Vanda och Tammerfors på grund av coronaläget. I Hyvinge (bilden) har det upprättats en videolänk till rättssalen i Vanda, där åklagarna befinner sig. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

I dag inleds rättsprocessen mot de två bröder som åtalas för mordförsök och grovt rån riktat mot polis i Borgå och Birkland i augusti i fjol. Den centrala frågan som ännu saknar svar är vilket motivet till gärningarna är.

På väg in till rättssalen i Vanda kommenterar specialiståklagare Laura Sairanen till HBL att fallet är mycket speciellt.

– Det är ovanligt att sådant här händer i Finland.

Mer vill hon inte säga innan rättsprocessen är i gång.

Richard och Raymond Granholm står åtalade för 13 mordförsök, grovt rån, förberedelse till grovt rån, tagande av gisslan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, åtta fall av förorsakande av fara, skjutvapenbrott och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Enligt åklagaren sköt de i augusti i fjol mot polis som av någon anledning hade kallats till Ölstens industriområde i Borgå. Den ena polisen skadades lindrigare, den andra allvarligt. Under intermezzot, som ska ha varat i bara tre minuter, utsattes också poliserna för rån och grovt tagande av gisslan, enligt åklagaren.

Samtidigt ska bröderna ha kommit över polisutrustning som sen polisen beslagtog när de greps efter en våldsam biljakt i Birkaland ett knappt dygn senare.

Under förundersökningen har det kommit fram uppgifter om att bröderna skulle ha försökt locka poliserna redan kvällen innan.

Specialiståklagarna Laura Sairanen och Jukka Haavisto i samband med det inledande sammanträdet. Bild: Anna Svartström

Rättsprocessen mot de två bröderna inleds med ett så kallat förberedande sammanträde. De åtalade är inte själva på plats, och behöver inte heller vara det.

Nästa vecka börjar sedan den egentliga rättegången i Östra Nylands tingsrätt i Borgå. Publik och medier har inte tillträde till salen, utan rättegången sänds på videolänk till Vanda eller Hyvinge.

Centralkriminalpolisen har tidigare menat att det inte går att ge en entydig sammanfattning av orsaken till gärningarna. Åklagarna, specialiståklagarna Laura Sairanen och Jukka Haavisto, har i sin tur uppgett att de åtalade bröderna under förundersökningen inte har tagit ställning till brottsmisstankarna mot dem.

När rättegången inleds och Richard och Raymond Granholm kommer att höras i salen ligger ett stort intresse vid just motivfrågan: Varför gjorde de detta?

HBL rapporterar om dagens händelser då bland annat stämningsansökan och polisens förundersökning blir offentliga.

Läs också: Polisen berättar steg för steg om förra sommarens Borgåskjutning och jakten som följde

Läs också: 13 mordförsök, tagande av gisslan – bröder åtalas för skottlossningen mot polis i Borgå

Läs också: Det vet vi om de misstänkta männens liv i Sverige

Bröderna greps efter en biljakt på vägen mot Ikalis ett knappt dygn efter de första skotten mot polis. Bild: Mika Kanerva/Lehtikuva

Den äldre brodern under häktningsförhandlingarna i augusti i fjol. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning