Nu inleds den första prideparaden i konservativa Bosnien

Firandet av Bosnien-Hercegovinas första prideparaden någonsin har inletts. Bild: Darko Bandic/TT-AP

Regnbågsflaggorna har hissats, trummorna är ute och visselpiporna tjuter. Firandet av den första prideparaden i Bosnien-Hercegovina någonsin har inletts i huvudstaden Sarajevo. Firandet innebär den sista pridedebuten i hela västra Balkanregionen.

Redan innan paraden officiellt skulle inledas klockan 12 hade mängder av människor samlats i Sarajevo för att delta vid firandet. På ett filmklipp som Balkan Insights har publicerat på Twitter syns hur hundratals människor viftar med regnbågsflaggan, påhejade av spelande trummor, visselpipor och glädjetjut.

Paraden har väckt debatt och kritik i det konservativa och etniskt splittrade Bosnien-Hercegovina. Två motdemonstrationer har planerats, enligt organisationen Civil rights defenders, och de lokala myndigheterna övervägde tidigare i veckan att dra tillbaka demonstrationstillståndet av säkerhetsskäl.

Myndigheterna i Sarajevo har också kritiserats sedan de krävt att arrangörerna själva betalar för polisiära säkerhetsåtgärder, skriver Balkan Insight.

Tidigare har flera hbtq-evenemang i Sarajevo attackerats av maskerade män. Men en av arrangörerna, 20-åriga Amina Imamovic, är fast besluten att genomföra paraden.

– Rädslan är en bra drivkraft, sade hon till TT tidigare i somras.

Paraden har väckt debatt och kritik i det konservativa och etniskt splittrade Bosnien-Hercegovina. Bild: Darko Bandic/TT-AP

Pridefirare vid den första prideparaden någonsin i Bosnien-Hercegovina, som inleddes klockan 12 på söndagen. Bild: Darko Bandic/TT-AP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning