Nu har du rätt att ta mer lån på ditt bostadsköp

Nya bostadshus i Åbo. Arkivbild. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Bostadshandeln har bromsat in på grund av coronakrisen. Nu vill Finansinspektionen få fart på affärerna och ekonomin genom att tillåta en högre andel lån.

Många finländska hushåll är kraftigt skuldsatta och det var huvudorsaken till att Finansinspektionen 2018 införde strängare lånekrav för bostadsköpare. Bolånetaket definierades till 85 procent av bostadens pris. Resten skulle finansieras med en kontantinsats.

På måndagen höjde myndigheten bolånetaket till normalnivån 90 procent. Kontantinsatsen behöver åter vara bara tio procent av bostadens pris.

– Under rådande undantagsförhållanden på grund av coronapandemin är det viktigt att stödja finansförmedlingen till den reala ekonomin. Beslutet att återställa den maximala belåningsgraden bidrar för sin del till en välfungerande bostadsmarknad, säger direktionens ordförande Marja Nykänen i ett uttalande.

Enligt Finansinspektionen är hushållens höga skuldsättning fortfarande "en grundläggande strukturell sårbarhet i det finansiella systemet". Myndigheten ser ändå ingen risk för överhettning och därför är man beredd att höja den maximala belåningsgraden för att stödja ekonomin i coronakrisen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning