Nu grillas Zuckerberg om säkerhetsskandalen: "Jag är ledsen"

Mark Zuckerberg i skärselden. Bild: AFP/Lehtikuva/Saul Loeb

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har inställt sig i USA:s senat för att frågas ut om Cambridge Analytica-skandalen.– Det är mitt ansvar. Jag är ledsen, säger Zuckerberg och lovar att rätta till problemen med skadliga Facebookappar.

Utfrågningen sker sedan Facebook har gått ut med uppgiften att Cambridge Analytica haft tillgång till 87 miljoner profiler på det sociala nätverket, varav majoriteten amerikaner, som misstänks ha utnyttjats för att påverka utgången av presidentvalet 2016.

– Vi kommer att undersöka alla apputvecklare som har tillgång till information om Facebook-användare, och de som nyttjar informationen på ett olämpligt sätt kommer att stängas av, säger den 33-årige Facebook-chefen Mark Zuckerberg i utfrågningen i USA:s senat.

En stor del av frågorna väntas kretsa kring hur Facebook ska lösa problemet – som också är en hörnsten i företagets affärsidé – med att användardata ligger öppen för exploatering av tredje part, och att Facebook i fel händer de facto blivit ett verktyg som kan underblåsa hat i opinionen och potentiellt kan underminera demokratin.

– Jag hoppas att han använder sin tid till att säga "Vi fixar det här. Så här kommer vi lösa integritetsproblemet, och så här ska vi lösa problemet med att gift sprids över sociala medie-plattformar", säger senator John Kennedy, enligt Reuters.

Zuckerberg gick i måndags ut med ännu en ursäkt och medgav att företaget inte gjort nog för att hindra skadan från att ske, och tog också som grundare på sig ansvaret.

På onsdag följer ytterligare ett förhör i representanthuset.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03