Nu går det att resa under Alperna

Ett tåg provkör den cirka 15 kilometer långa Ceneribastunneln. Bild: Alessandro Crinari/TT-AP

Den har tagit över tio år att bygga, och fullbordar det Schweiz kallar århundradets byggprojekt. Ceneribastunneln beskrivs som att det för första gången går att åka under hela Alperna, snarare än över eller igenom.

Tillsammans med de tidigare öppnade Gotthardbas- och Lötschberg-tunnlarna utgör spåren under alptoppen Ceneri ett jätteprojekt som på tyska förkortas Neat (Neue Eisenbahn-Alpentransversale) – en nästan platt transportrutt mellan nord- och sydsidan av Alperna.

I relation till havsnivån handlar det fortfarande om höjdskillnader på flera hundra meter, men att den är så flack kan ändå bli en revolution för frakttrafiken. Stora tunga godståg, som tidigare inte haft en chans att bestiga Europas största bergskedja, kan köra obehindrat de 1 400 kilometerna mellan jättehamnarna i Rotterdam och Genua.

Målet uppnått

Även persontrafiken blir smidigare. Tågen mellan Milano och Zürich ska vad det lider kunna gå på tre timmar, mot uppemot fyra i dag.

– Det här är sista pusselbiten. Målet att ha en platt räls genom Alperna är uppnått, sade Vincent Ducrot, vd på det statliga schweiziska järnvägsbolaget SBB, till medier i samband med invigningen på fredagen.

Ceneribastunneln har kostat 3,6 miljarder franc (3,5 miljarder euro), medan hela Neat gått loss på 22 miljarder euro. Men kapaciteten blir också stor, upp till 170 godståg och 180 persontåg kan gå genom tunneln varje dygn.

– Vi kommer att kunna ha 750 meter långa godståg med upp till 2 100 ton gods, säger Ducrot.

I december

Det innebär att Alperna slipper hundratals långtradarturer varje dag, och därmed tonvis mindre utsläpp.

– Miljönyttan är tydlig, och det handlar inte bara om Alperna, säger Schweiz president Simonetta Sommaruga till Reuters.

– Detta innebär en konkurrensfördel både för Schweiz och för hållbar transportpolitik.

Efter denna veckas ceremoniella öppning inleds den reguljära trafiken i Ceneribastunneln först den 13 december.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning