Nu gäller det för Finland i Eurovision Song Contest

Sebastian Rejman under repetitionerna på måndagen. På tisdagen, i Eurovisionens första semifinal, avgörs om han och Darude går vidare eller inte. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Det har filats och putsats, och förtvivlats när saker inte har fungerat. Tisdag kväll klockan 22 ska Finlands Darude och Sebastian Rejman ge allt för att ta sig vidare till lördagens final i Eurovision Song Contest.

TEL AVIV Det har rapporterats om teknikproblem i Tel Aviv, bland annat har sångaren Sebastian Rejman haft problem med att veta i vilken kamera han ska titta. I kväll framgår det om produktionen har fått ordning på problemen. Bidraget har finjusterats ända in i det sista.

– I sådana här shower har repetitionerna en mycket viktig roll med tanke på slutresultatet. Man kan säga att framträdandet är klart först när det framförs i semifinalen, säger Ossi Luoto.

Tillsammans med Eero Helle och Mikko Linnavuori står han för den visuella biten i bidraget Look Away, som till exempel den video som visas på LED-skärmarna under framträdandet.

Många yrkesgrupper är inblandade i Finlands tre minuter på scen, bland annat koreograf, kameraregissör, scenograf och stylist. Koreografen Reija Wäre har hunnit åka tillbaka till Finland, men fått sig tillskickad videor från repetitionerna och hon har kommenterat på distans. Förutom i koreografin har även justeringar gjorts i ljussättningen, kamerabyten och -vinklar samt i videoinnehållet.

– Då låten börjar måste det framgå direkt på vilken plats vi befinner oss, det vill säga vid vattnet där det finns en smältande glaciär, säger Mikko Linnavuori.

På scenen berättas en historia

– Dansaren Etel Röhr agerar moder jord som kommer i nöd. Sångaren Sebastian Rejman representerar människan som har möjlighet att rädda henne i sista stund. Budskapet är att det går att ta tag i saker och få till stånd en förändring om vi gör det tillsammans, sammanfattar Ossi Luoto.

Eero Helle tycker att klimatbudskapet gifter sig väl med elektronisk dansmusik som Darude gjort sig känd för.

– Låten handlar om att det händer mycket hemskt i världen, människor tittar bort och tydligast är det här när det gäller klimatförändringen. Vi vill inte peka finger åt någon. Det är vår gemensamma uppgift att globalt vända riktningen. Samtidigt är just känslan av gemenskap och att göra saker tillsammans stark inom elektronisk dansmusik, därför knyts dessa teman samman på ett bra sätt i bidraget, säger Eero Helle.

Annan kuriosa att fästa sig vid i det finländska bidraget i kväll är Rejmans tajta byxor: av jeans upptill, för att vid låren övergå i ett material som ser ut som läder och närmast ger intryck av höga stövlar.

Eurovisionens första semifinal sänds bland annat på Yle TV2 med start 22.00 och refereras i flerljud.

Tekniken har ställt till det för Darude och Sebastian Rejman i Tel Aviv under övningarna. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning