Nu gäller det att flyga fram på skidorna för Hannu Manninen

PILOT I HOPPBACKEN. Hannu Manninen flyger både med skidor och flygplan. Bild: Markku Ulander

Hannu Manninen drömmer om hemma-VM i Lahtis. På lördagen deltar har i världscupen i nordisk kombination i Lahtis.

Fyra segrar i den totala världscupen. Tre OS-medaljer. Sex VM-medaljer.

Hannu Manninen är en levande legend inom nordisk kombination. Men det är fem år sedan han senast deltog i världscupen.

På lördagen står han där igen, i hopptornet. Tillsammans med landslagskamraterna, som knappt ens var födda när Manninen tog sin första seger i världscupen 1996.

– Det har varit kul att hänga med grabbarna, säger Manninen, 38.

– Jag känner mig själv femton år yngre.

"Kände som ett skämt"

Det var i våras som landslagstränaren Petter Kukkonen övertalade Manninen att delta i FM i Taivalkoski. Lite som ett PR-jippo.

– I början kändes det som ett skämt, säger Manninen.

– Men det var kul och tände en liten gnista inom mig. Under sommaren mognade beslutet. Jag måste utreda om det överhuvudtaget är möjligt med tanke på familj och annat.

Kindgroparna vittnar om att han har hållit sig i god form också efter den aktiva karriären. Under de senaste somrarna har han koncentrerat sig mest på triathlon – med riktigt hyfsade framgångar. I augusti gjorde han sitt första fulldistanslopp i Tahko på den hyggliga tiden 9.51,34.

– Jag har tränat mest aerob grundträning i lugn fart. Jag gjorde några hårdare löpträningar med tanke på triathlon, säger Manninen.

– Under hela sommaren åkte jag kanske tre gånger med rullskidor.

FULL FART. I fjol våras deltog Hannu Maninen i FM. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kompromisser

Det var först efter triathlonloppet i augusti som Manninen skiftade fokus mot nordisk kombination. Redan i september deltog han i sommar-FM i Lahtis som utomstående deltagare (han var fortfarande i antidopningskarens) och tog tredje plats.

– Triathlonträningen gav en bra grund. Under höstens lopp har jag försökt gräva fram tävlingsfarten på skidor. Det är trots allt fem år sedan senast.

Livet är dock lite mera komplicerat än förut. Manninen har tre barn med frun Heli och ett heltidsjobb som pilot vid Finnair. När vi träffas i Vierumäki har han precis återvänt från en dagstripp till Nice.

– Hösten har varit ganska intensiv då jag bytte arbetsgivare från Norra till Finnair och gick igenom utbildning för de större plantyperna. Under träningsrundorna har man ibland tänkt att det säkert skulle gå att leva ett enklare liv, säger Manninen som är bosatt i Nummela med sin familj.

– I december hade jag mindre jobb och loggade hyfsat med snöträning.

Manninen var alltid känd som en stark skidåkare. Det är kanske backhoppningen som är ett större frågetecken efter fem års paus.

– Det har blivit ganska lite hoppträning: ungefär femtio snöhopp, säger Manninen.

– Men jag är ganska säker på mig själv. Jag har inga större tekniska problem med mina hopp.

Jag måste lyckas mycket bra under helgen för att kunna bli aktuell för VM.

Ingen stress

Tidigare i veckan tränade Manninen med resten av landslaget i Lahtis och i dag gör han comeback i reservtävlingen inför helgens världscup i Lahtis – om inte reservtävlingen blir inställd på grund av den stränga kylan. Han medger att det kommer att vara lite fjärilar i magen.

– Pojkarna har kollat mina gamla tävlingar på Youtube och mamma har försökt förklara för dem att jag kanske inte vinner den här gången, säger han roat.

– Jag behöver inte ta någon stress längre. Jag gör såklart mitt bästa, men jag kan njuta av situationen.

Han är ytterst medveten om att världscupens två deltävlingar i Lahtis är ett ypperligt tillfälle att visa upp sig med tanke på VM i Lahtis. Det kan i värsta fall vara Manninens enda chans att leverera ett formbesked.

– Jag måste lyckas mycket bra under helgen för att kunna bli aktuell för VM, säger han och betonar att han inte gjorde comeback endast för VM.

– Den där känslan i våras är det viktigaste för mig. Drömmen om att få delta i ytterligare ett VM inför hemmapublik fanns förstås där under hösten. Jag ser det som ett privilegium att få en ny chans.

Lahti Ski Games, världscupen i nordisk kombination och Skandinavia Cup i längdåkning 6-8.1 i Lahtis.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46